Lisztérzékenység
(coeliakia, gluténérzékenység) (a termékfotókra kattintva előjön a terméklap)
A coeliakiában a vékonybél nyálkahártyája immunreakció következtében károsodik, felszívódási zavart okozva ezzel. A vékonybél nyálkahártyája sorvad, szöveti képe megváltozik azáltal, hogy a felszínét borító felszívást végző hámsejtek ellaposodnak. A felszívó felület károsodásának mértékétől függően a tápanyagok felszívódása romlani fog. Az immunreakciót feltételezhetően egy a gabonafélékben megtalálható fehérje, a glutén indítja el. A glutén a szervezetbe bekerülve egy enzim által (szöveti transzglutamináz) bontásra kerül, igy lesz belőle egy kisebb molekulatömegű peptid a gliardin. A szervezet ellenanyag termelődése a szöveti transzglutamináz ellen indul.
A toxikus hatás értelmezéséra számos elmélet született, melyek nem adnak ugyan egyértelmű magyarázatot, de az mindenképp kijelenthető hogy a bélnyálkahártya károsodásához mindenképp glutén fogyasztásra van szükség.
Az egyik elmélet szerint szerint, ha nem áll
rendelkezésre elegendő glutént bontó enzim, a fehérje emésztése nem tökéletes, és a keletkező toxinok károsítják a felszívó hámot. A másik feltételezés szerint a felszívó hámsejtek áteresztőképességének megváltozása okolható a nyálkahártya károsodásáért. A harmadik jelentős magyarázatot az immunológia elmélet adja, mely szerint a károsodás a gluténnel szembeni kóros immunválasz következménye.
Tünetek
Felnőtt korban a betegség rendkívül változatos klinikai formában jelentkezhet, a tünetek nem egyértelműek, a diagnosztizált esetek alacsony száma ezzel magyarázhatóak.
Leggyakoribb tünet: fáradtság, kimerültség, vérszegénység, hasi görcsök, krónikus hasmenés, halvány, zsírfényű, emésztetlen széklet, hasi fájdalom, felfúvódás, fokozott bélgáztermelődés, fogyás, fejfájás, szimmetrikus bőrkiütések, meddőség, csontritkulás, szájüregi fekélyek. Gyermekeknél a gabona étrendbeiktatását követően legkésőbb 1 éven belül fokozatosan jelentkeznek a tünetek. Többnyire a fejlődés lelassulása hívja fel a figyelmet a betegség gyanújára az egyéb klasszikus tünetek mellett.
Diagnózis
A diagnózis felállítása hosszadalmas protokoll eredménye. A vérből kimutatható ellenanyagok kimutatása közelebb visz a betegség megállapításához, de magát a diagnózist a vékonybél nyálkahártyájából vett szövettani minta fogja eldönteni. A vizsgálatot legkevesebb három alkalommal kell elvégezni, megfelelő időközönként. Az első biopsziát gyanú esetén, még a kezelés megkezdése előtt kell elvégezni, hogy a kóros nyálkahártya állapotot regisztrálhassák, hogy az igy nyert minta viszonyítási alapul szolgálhasson a későbbi eredmények kiértékelésekor. Kóros elváltozás esetében az újabb mintavétel körülbelül 1 évvel az első mintavétel után esedékes, mialatt a beteg gluténmentes diétával éli a mindennapjait. Megfelelő javulás esetén óvatos gluténterhelés következik, várhatóan újbóli tünetek megjelenésére és nyálkahártya újbóli károsodására számíthatunk. Lisztérzékenységet kimutató teszt
A Biocard Celiac teszt otthon alkalmazható vizsgálati eljárás a coeliakiára jellemző transzglutamináz- ellenes IgA antitestek kimutatására
ujjbegyből vett vérből. A Biocar Celiac teszt hasznos segítséget ad a coeliakia felismerésében, de a betegség fennállását, azaz a diagnózist a kezelés megkezdése előtt feltétlenül orvosnak kell megerősítenie.
Ha az újabb biopszia igazolja a nyálkahártya károsodást igazolva van a gluténérzékenység is. Vagyis abban az esetben, ha a gluténmegvonásra a szöveti kép jelentősen javul, majd gluténterhelésre romlik, felállítható a lisztérzékenység diagnózisa.
A glutén étrendből való teljes kiiktatásával a bélnyálkahártya lassan fokozatosan regenerálódik, a tünetek megszűnnek, az érintett személy teljesen átlagos életet élhet, más gyógyszeres kezelésre nincs szüksége. A gluténmentes étrendet tartani épp elég nagy feladat az illető és a családja számára. Legfőképpen azért, mert a kész élelmiszerekben a 2% nál kisebb mennyiségbe kerülő komponenst nem kötelesek feltüntetni a gyártók.
Tilos fogyasztani a gluténtartalmú élelmiszereket! TILOS
Búza, rozs, árpa, zab (és ezekből készült kenyér, tészta, keksz, keményítő), húskészítmények (konzerv, hurka), felvágottak általában, sör, gyümölcsjoghurtok, levesporok
nem helyettesíti a gluténmentes diétát és nem alkalmas a cöliákia kezelésére, ám az étellel, itallal véletlenül elfogyasztott „rejtett” gluténszennyeződéseket képes elbontani, ezáltal segítve a gluténmentes diéta betartását és eredményességét.
Előfordulhat olyan, hogy maga a termék gluténmentes, viszont olyan termékek előállítása is történik a gyárban, melyek már glutént tartalmaznak. Ebben az esetben kötelesek feltüntetni a címkén, csomagoláson, hogy a nyomokban glutént tartalmazhat a termék. Az ilyen termékekkel érdemes óvatosnak lenni. A legtöbb húskészítmény gluténmentes, de előfordulhatnak olyan termékek is, amelyek valamilyen gluténtartalmú alapanyag hozzáadásával készültek. Találkoztunk már előre kimért és csomagolt mélyhűtött darált hússal, mely búzakeményítőt tartalmazott. Tehát a feldolgozott húsokkal is érdemes vigyázni! Vigyázni kell a pácokkal, az instant kávé-, kakaó- és teaporokkal, tejdesszertekkel, gyümölcsjoghurtokkal, pudingokkal, túrókrémekkel, konzervekkel, májkrémekkel, hurkával, ételízesítőkkel, fagylaltokkal, speciális cukrokkal, például befőző cukrokkal, sütőporral, rostos gyümölcslevekkel, mivel tartalmazhatnak glutént!
Eatenjoy kapszula 20x Az élelmiszerek között meglehetősen nehéz kiigazodni. Nagy segítséget jelentenek a "lisztérzékeny klubok" ahol az érintettek megosztják egymással a tapasztalataikat, recepteket cserélnek, tanulnak egymástól, és biztatják egymást. Szintén nagy segítség az Allergia Adatbank minden évben megjelentetett kiadványa, melyben garantáltan gluténmentes termékösszeállítást találunk, ugyanis a gyártóknak egy teljes évre mindenképpen kötniük kell magukat ahhoz, hogy az összetételen nem változtatnak. ALLERGIA ADATBANK honlapja