Érelmeszesedés
(Koleszterinszint csökkentő szerek)
(A képekre kattintva megtekinthetőek a termékleírások)
Az egészséges artériák rugalmasak, a belhártyájuk sima, rajtuk a vér akadálytalanul áramlik.
A kor előrehaladtával bizonyos okok miatt az erek fala egyre rugalmatlanabbá válik és ezáltal romlik az adott szerv oxigénellátása, aztán hirtelen vérnyomásemelkedésre megrepedhet. Az érelmeszesedés a szervezetben bárhol bekövetkezhet, a jelentkező tünetek attól függnek, hogy melyik artériát szűkíti a meszes plakk.
Az arteriosclerosis oka: a koleszterin anyagcsere zavara.
A betegség megértéséhez szükséges néhány élettani mechanizmus leírása.
Az érelmeszesedés kialakulásában még mindig a koleszterint teszik felelőssé.
Megítélésében legyünk óvatosak! A koleszterin nagyon fontos előanyag, és fontos építőaanyag is egyben. Koleszterin nélkül nincs élet. A máj maga is állít elő, ugyanis koleszterin szükséges a nemi hormonok, szteroid hormonok, epe termeléshez, D vitamin képzéshez, és ez kell a sejthártya képzéshez is. Ugyanakkor minden állati eredetű élelmiszerben is megtalálható, így étkezéskor is jut a szervezetbe. A koleszterinnel akkor van baj, ha rossz helyen van.
A bélcsatornában az emésztés során zsírokból felszabaduló triglicerid és koleszterin bonyolult átalakulás után a nyirokkeringésbe majd a májba kerül. A táplálékkal bekerülő koleszterin a májon keresztül epesavak formájában hagyja e szervezetet.
A szervezetben lévő koleszterin két forrásból származik. Egyrészt táplálékkal jut be, másrészt a máj termel még hozzá.
Normális esetben a máj által szintetizált koleszterin mennyisége függ a táplálkozással bevitt mennyiségtől. Azaz a szervezetünk annyit termel, amennyivel éppen kiegészíti az elfogyasztott mennyiséget, azaz a szükséges mennyiséggel egészíti ki a szervezet koleszterin szintjét. Az arány mindig változik.
A koleszterinről
A kívánatos összkoleszterin szint: <5,2 mmol/l
A szív-érrendszeri betegségek magas rizikóját a 6,2 mmol/l fölötti érték jelenti.
A koleszterin (zsír természetű vegyület önmagában olajos cseppként képzelhető el), a keringésben fehérjéhez kapcsolódik (lipoproteinek), igy tud a keringésben részt venni. Csak egyféle koleszterin van, mégis jó és rossz koleszterinről beszélnek a szakemberek. A koleszterin zsírtermészetű vegyület, vízben képtelen oldódni. Ahhoz, hogy mégis eljussanak a vérrel a szervezet különböző helyeire, vízben oldhatókká kell válniuk. Ezt szállítófehérjék segítségével tudja megoldani a szervezetünk. Ezeknek a legfőbb alkotói a lipoproteinek. Ezek a lipoproteinek antioxidánsokat (valószínűleg Q10) is szállítanak, amik megvédik a szállítmányt a szabad gyökök oxidáló hatásától.
Többféle lipoproteinből és koleszterinből álló lipoprotein létezik (LDL, HDL, VLDL).
Feladatuk eltér egymástól. Csak a hordozófehérje és a mozgás iránya más.
A HDL (jó koleszterin) kis méretű koleszterintartalmú szemcsét jelent. Értékes molekula, mert ő az ami az érfalban már lerakódott koleszterint is képes felvenni, és azt visszaszállítja a májhoz ("érfal tisztító").
A fentiekből az következik, hogy az az ideális, ha az LDL szint alacsony,
és a HDL szint magas.
Helyesebb lenne ha az LDL/HDL arányszámából következtetnének a koleszterin anyagcsere állapotára.
Ha a vérben túl sok az LDL (a máj képtelen már epesav formájában kiválasztani) könnyen kialakul az érelmeszesedés, mert ekkor a felesleges LDL szemcséket az erek falósejtjei felveszik. Így kerül a koleszterin mint zsír az érfalba és az érbelhártya párnaszerű kiemelkedését okozza. Később ezek az érfali zsírok kalciumot kötnek meg, ez teszi igazán merevvé az eret (merev plakkok). Az oxidálódott LDL közvetlenül is károsítja az ér falát.
A sztatinok (koleszterinszint csökkentő recept köteles gyógyszerek) idős korban használatosak. A sztatinok a HMG CoA reduktáz enzim blokkolásán keresztül mind az LDL, mind a Q10 koenzim szintézisét blokkolják!!!!! A Q10 nélkülözhetetlen a sejtek energiatermeléséhez és hatásos antioxidáns. Zsírban oldódik és a vérben az LDL szállítja. A Q10 védi az LDL-t a káros oxidációtól is. A Q10 szintje 40 éves kortól rohamosan csökken, s ha még statint is szed, el lehet képzelni mi történik. A sztatinok Q10 csökkentő hatása klinikailag jelentős és minden orvosnak figyelembe kéne vennie ezt.
Megállapítható, hogy a sztatinkezeléssel párhuzamosan adott Q10 kivédi a Q10 csökkenést és nem zavarja meg a sztatin hatását.
HOMOCISZTEIN
(nagyon lényeges, de amiről kevés szó esik)
A folsavnak homocisztein csökkentő hatása van.
Az emelkedett homocisztein-szint az alacsony folsavszint jelzőjének tekinthető. És fordítva is sokat mond.
A homocisztein szervezetünk számára nélkülözhetetlen fehérje, mely normális esetben is mindenki vérében megtalálható. A mennyiségtől függ, hogy jóravaló segítőtársból halálos ellenséggé változik-e. Kutatások alapján az egyértelmű többlet (hiperhomociszteinémia) óriási veszélyt jelent. A homocisztein elnevezték érfal károsító fehérjének is.
A homocisztein egy aminosav, mely a szervezetben metioninből épül fel, majd normálisan gyorsan újra lebomlik. Lebontásához folsavra, B6- és B12-vitaminra van szükség. A homocisztein emelkedett szintje és az érelmeszesedés okozta betegségek közötti összefüggést mutattak ki. A homocisztein-többlet megszüntetéséhez naponta 600-650 mikrog folsavra van szükség, amit még kiegyensúlyozott táplálkozás esetén is aligha tudunk normális táplálékbevitellel fedezni. A veszélyeztetetteknek ezért ajánlatos beszerezni és rendszeresen fogyasztani kereskedelmi forgalomban kapható folsavtablettákat. A homocisztein maximális tolerálható értéke, amely még nem jelenti a betegségek nagyobb kockázatát, 10 µmol/l: e felett már terápia szükséges.
Folsavról bővebben
Antikoleszterin antitest
Az utóbbi idők legnagyobb felfedezése az antikoleszterin antitest. Vizsgálták, hogy ennek az antikoleszterin antitestetnek mi a szerepe az szervezetben. Ma már egyértelmű, hogy a nem a koleszterin antitest okozza az érelmeszesedést, hanem annak a hiánya. Az összefoglaló alján egy előadást hallgathat erről. Mindenkinek tudnia kell erről.
Mivel az érelmeszesedést legtöbbször már csak a szervkárosodás szakaszában ismerik fel, a feladat a célszerv működésének helyreállítása. Ez többnyire műtéti beavatkozást jelent.
A betegség többféle módon lassítható!
A koleszterinszint több tényező együtthatásának az eredménye, amit egy rendkivül érzékeny szabályozó rendszer tart egyensúlyban. Ennek a meghibásodása felelős a koleszterinszint kóros megváltozásáért. A koleszterin szintjét kétféleképpen lehet csökkenteni. Egyrészt csökkenthető a táplálék koleszterin tartalma, vagy a felszívódás mértéke, illletve a belső máj általi szintézist is gátolhatjuk.Viták vannak azon, hogy a táplálék koleszterin tartalmának csökkentése a szabályozásból adódóan nem vezet eredményre, mert amennyivel kevesebbet fogyasztunk a máj annyival többet termel.
Ám a tapasztalatok mégis mást mutatnak. Van akinél valóban nincs csökkenés, de az átlagnál 8% összkoleszterin csökkenés érhető el, és egyeseknél akár 20% is. Koleszterint csak az állati eredetű táplálékok tartalmaznak.
Odafigyelve életmódunkra az érelmeszesedés megelőzhető lenne a következőkkel
LDL szint csökkentése
A magas LDL szint csökkentése(normál érték 3,4-4,1mmol/L)
- - a táplálékkal kívülről bevitt koleszterin csökkentése (koleszterinszegény étrend), nem túlságosan lényeges, mert az elfogyasztott táplálék mindössze 5%-ban befolyásolja a koleszterin szintet.
- koleszterin szintézis gátlása gyógyszeresen(statinokkal). Apró kis különbség, hogy nem a koleszterin szintet csökkentik, hanem a koleszterin termelést gátolják.
- a koleszterin bélből való felszívódásának csökkentése. A növényi szterinek a koleszterin felszívódásának gátlásával csökkentik az LDL-és össz-koleszterin szintet.
HDL szint növelése
HDL szint emelése
Kívánatos: > 0,9 mmol/l
A hypothyreosis ( pajzsmirigy alulműködés) emeli a vér koleszterinszintjét, ezért akiknél magas koleszterinszintet találnak, mindenképpen javasolt a pajzsmirigyműködés vizsgálata (TSH). A pajzsmirigy-betegeknél gyakran felborul a zsírháztartás, a testsúly rohamosan növekszik, az étvágytalanság ellenére.
A HDL szintet ngyon nehéz emelni, de van néhány dolog amivel jó eredmény érhető el.
- -testsúly ideális tartományban tartása
- -sport (közben a pulzusszám legalább 20%-kal növekedjen) 3-4x hetente.
- -vérnyomás beállítása
- -zsírbevitel csökkentése, omega3 bevitelének növelése. (Az omega 3 jelenléte több mint ötven százalékkal csökkenti a magas triglicerideket), egyszeres telített zsírsavak bevitele (olíva olaj), halfogyasztás,
- -antioxidánsok szedése
- az epetermelés fokozás (ugyanis koleszterin szükséges az epesavak termeléséhez)
- fokhagyma (A fokhagyma a koleszterin szintézist gátolja, a HMG CoA enzim gátlása által.Csökkenti a triglicerid, LDL, és összkoleszterol szintet. Növeli a HLD szintet.)
- dohányzás abbahagyása
A teljes zsírmentes diéta megvalósítása nem javasolt.
Mivel a zsírokra szükség van az energiaellátás miatt, de azért is, mert nélkülük a zsírban oldódó vitaminok nem tudnának felszívódni. Telített zsírsavak egyszer telítetlenekkel való helyettesítése (az arány megváltoztatása) kedvezően hat a vér összes, és LDL-koleszterin, és a triglicerid szintjére. A felszívódó koleszterin mennyiségét a táplálék rosttartalma is befolyásolja.Leginkább a vízben oldódó rostok gátolják a felszívódást (zab).
ROSTOK
A vadköles táplálkozás élettani jelentősége
- a vadköles kovasav tartalma igen kiemelkedő, de jelentős még a fluor, kén, foszfor, vas, magnézium, kálium és cink tartalma
- különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamid-ban.
- 100 g köles tartalmaz 550 mg kovasavat; 6,8 mg vasat; 0-6 mg fluort; 3 mg nátriumot és 170 mg magnéziumot
- a köles képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni
Felhasználási javaslat
Pontosan a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését.
A legújabb kutatások szerint a növényi olajok és zsírok a sejtek egészséges működéséhez nélkülözhetetlen
növényi szterineket és antioxidánsokat is tartalmaznak.
A len a legnagyobb Omega 3 tartalmú növény .
A fokhagyma lipidcsökkentő hatását tudományos eredményekkel is sikerült igazolni, napi rendszerességgel fogyasztott néhány gerezd a vér zsírtartalmát akár 10-13%-kal is mérsékelheti, ami lehetővé teszi egyes időskori érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzését, illetve késleltetését.
Az Omega 3 zsírsavakról
A fokhagyma kúraszerű alkalmazása mérsékli a thrombocyták (vérlemezkék) összetapadásának mértékét, védő hatású a vérrögök (thrombusok) létrejöttével szemben, valamint csökkenti a vér káros koleszterinszintjét. Véralvadásgátlót szedő betegek esetén a fokhagyma rendszeres bevitele az étrendbe módosíthatja a gyógyszer adagolási rendjét, ezért ilyen esetekben a kezelőorvost feltétlenül tájékoztatni kell. Vérnyomáscsökkentő tulajdonsága miatt magas vérnyomás kezelésében alkalmazható, de csak a hagyományos gyógyszeres terápia mellett, kiegészítő jelleggel. A fokhagyma alkalmazásának sokoldalúságát mutatja, hogy baktérium és gombaellenes hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzés kezelésében is használható.
Fokhagymakúra
Hihetetlen eredményekről számolnak be az alkalmazói.
33 dkg megtisztított fokhagymát fokhagymaprésben szétnyomunk, majd 10 napig áztatjuk 3 dl, 96%-os tiszta alkoholban, lezárt üvegben. Közben naponta egyszer megrázzuk, hogy a fokhagyma hatóanyagainak kioldódását ezzel is serkentsük. Ezt követően a pépet tiszta ruhán átszűrjük üvegbe. A nyert folyadék tömény, ragacsos fokhagymakivonat.
Adagolása: mindig evés előtt kell meginni, kevés tejben, gyümölcslében vagy vízben elkeverve:
Reggel - Délben - Este
1. nap: 1 csepp 2 csepp 3 csepp
2. nap 4 csepp 5 csepp 6 csepp
3. nap: 7 csepp 8 csepp 9 csepp
4. nap: 10 csepp 11 csepp 12 csepp
5. nap: 13 csepp 14 csepp 15 csepp
6. nap: 15 csepp 14 csepp 13 csepp
7. nap: 12 csepp 11 csepp 10 csepp
8. nap: 9 csepp 8 csepp 7 csepp
9. nap: 6 csepp 5 csepp 4 csepp
10. nap: 3 csepp 2 csepp 1 csepp
11. naptól: napi 3 x 25 csepp, amíg a folyadék el nem fogy.
A hagyományos koleszterinszint csökkentő gyógyszerekkel ellentétben.
Szagtalan fokhagyma
Ami még nagyon ígéretesnek hangzik az érelmeszesedés megelőzése szempontjából az a következő érdekes tény: a gránátalma az érfalakra már lerakódott plakkok méretét is képes volt csökkenteni!
Az L-Carnitin gátolja a koleszterin lerakódását a testben, és gyorsítja annak felhasználását.
Az egyik leghatékonyabb zsírégető aminosav, amely az összes fehérjében megtalálható. A szervezetben elraktározott zsírt energiává alakítja. A Vitalion csökkenti a meszesedésből eredő lerakódást. Segíti a vérkeringést
és az érfalak regenerálódását.
Magas vérnyomás, érelmeszesedés
Koleszterin diéta
A koleszterinre a szervezetünknek szüksége van. Ezért ha a táplálékunk koleszterinben szegény, a szervezetünk előállítja azt.
Fontos!!!!
A hypothyreosis (PAJZSMIRIGY ALULMŰKÖDÉS) emeli a vér koleszterinszintjét, ezért akiknél magas koleszterinszintet találnak, mindenképpen javasolt a pajzsmirigyműködés vizsgálata (TSH). A pajzsmirigy-betegeknél gyakran felborul a zsírháztartás, a testsúly rohamosan növekszik, az étvágytalanság ellenére.
Az anyagcserét a szervezetben a pajzsmirigy által termelt hormonok szabályozzák. A csökkent mennyiségű hormontermelés lelassítja az anyagcserét, ami kedvezőtlenül hat a koleszterinszintre. A koleszterin ugyanis nem képes megfelelő ütemben távozni a véráramból, így az erek falán felhalmozódik. Az endokrinológusok bebizonyították, hogy az alulműködő pajzsmirigyes betegek 90%-nál nőtt a koleszterinszint is. Ezeknek a betegeknél a koleszterinszint gyakran 30-50%-kal magasabb, mint a kívánatos érték.
frissítve: 2021.07.22