Aminosavak hatása
Aminósavak a fehérjék építőkövei
Az élő szervezetekben 25-féle α-aminosav található, ezek közül 22 fehérjeépítő. A szervezet fehérjéinek és egyéb nitrogéntartalmú alkotórészeinek felépítéséhez szükséges aminosavakat a táplálék fehérjéi adják. A fehérjeszükséglet tehát aminosav szükségletet jelent. Ezért nem mindegy, hogy a táplálékunk összetétele milyen.
Azok az aminosavak, amelyeket az emberi szervezet nem tud előállítani, az egészséges működéshez azonban nélkülözhetetlenek azokat esszenciális aminosavnak nevezik.
Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális.
- fenil-alanin,
- hisztidin,
- izoleucin,
- leucin,
- lizin,
- metionin,
- treonin,
- triptofán,
- valin.
- Lizin: öregedésgátló, serkenti a növekedést és a véráramot. Fontos a megfelelő immunműködésekhez, a kifogástalan látáshoz.
- Izoleucin: fontos a kiegyensúlyozott fehérje-anyagcseréhez, a növekedéshez főleg kisgyermekkorban. Elengedhetetlen a szellemi frissesség megtartásához. Más aminosavak képzésében is részt vesz, ezért kulcsfontosságú.
- Leucin: éberséget, elevenséget és frissességet hoz mindennapjainkba.
- Triptofán: fontos a vérképzésben, az egészséges bőr és haj megőrzésében, a B-komplex vitaminokkal működik együtt ,így nyugtatja idegeinket, serkenti az emésztést.
- Fenilalanin: a pajzsmirigy thyroxin hormontermelését segíti elő. Ez a hormon a szellemi-lelki kiegyensúlyozottsághoz elengedhetetlen.
- Treonin: egyenletes emésztést, jó felszívódást és kiegyensúlyozott anyagcserét biztosít számunkra.
- Valin: zavartalan alvást, jó agyi működést kölcsönöz, nyugtatja idegeinket, az izomműködések összehangolásában is kulcsfontosságú.
- Metionin (U VITAMIN): elősegíti a vese- és a májszövet tisztulását, regenerációját. Csillapítja érzelmeinket, növeli érzelmi kiegyensúlyozottságunk.
- Nem esszenciális aminosav: az arginin, alanin, aszparagin, aszparaginsav, cisztein, glutamin, glutaminsav, glicin, prolin, szerin, és a tirozin.
Nem esszenciális aminosavak
Amelyeket a szervezet elő tud állítani, de ha fejlődni, növekedni akarsz, érdemes külön biztosítani a szervezet számára
alanin
arginin
aszparagin
cisztein
glutaminsav
glutamin
glicin
prolin
szerin
tirozin
A húsz aminosavból tizenegyet képes előállítani a szervezet maga, viszont kilencet természetes forrásokból kell fedezni. A hisztidin félig tekinthető esszenciálisnak, mert a szervezetnek nem minden esetben van szüksége külső forrásra az előállításához.
Az állati eredetű táplálékok, mint például a hús, hal, tojás, a tejtermékek, az alapvető aminosavak leggazdagabb forrásai, míg a növényi táplálékok gyakran nem tartalmazzák mindegyiket. A gabonafélék például lizinben szegények, míg a bab ezt a hiányt orvosolja.
A vékonybélben történő fehérjeemésztéskor oligo-, tri és dipeptidek keletkeznek, amelyek a bélhám felületén aminosavakra bomlanak le.
A felszívódott aminosavak többsége a portalis keringésen keresztül a májba jut, ahol sorsuk a következőképpen alakulhat:
-fehérje keletkezik belőlük, vagy lebomlanak.
Az aminocsoportját vesztett N-mentes szénlánc bekapcsolódhat a szénhidrát-vagy a zsíranyagforgalomba, vagy energianyerésre fordítódhat.
Az aminosavak anyagforgalmának végterméke a karbamid.