arcanum webáruház, webshop

Üdvözöljük!

    

Egyéb kategória

Termék kategória

Gyártó

Ismertebb márkák

Az ismertebb termékek, melyeket nálunk is megtalálhat.

Alocado, air wolf, armonia, aromax, babé, bálint, boextra, béres, bioco, bioheal, bionit, bionit, biomed, biotech, boiron, cerumen, deva, dr. chen, dr. herz, dr. czeizel, dr. organic, dr. aliment,  dr. theiss, energy, estrea, eveline, frezyderm, gere, gyógyfű, hélia, herbária, herbiotikum, holistic pharma, innopharm, interherb, jamieson, jinjang, jutavit, kék lukács, masteraid, mecsek, medicura, naturtanya, naturland, ocso, pharmadoct, pharmaforte, pharmavit, sanct bernhard, sandoz, scholl, schüssler, silanus, solio, supherb, swanson, vita crystal, vitaday, vitamin station, vitamintár, vitanorma, vitapaletta, walmark, varga, jamuna, arkocaps, bioeel, celsus, bach, dr kelen, hillvital, netamin, panarom, virde, vitaking

Akciós termékek

Ametiszt szemcse karkötő
Ametiszt szemcse karkötő

bruttó 710 Ft
AKCIÓ! - 18%
bruttó 580 Ft

További akciós termékek

Bisnode

bisnode

Kölcsönhatások

Hivatalos adatok

ogyei
     felügyeleti szerv:
Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Felhasználási feltétel (ÁFSZ)

Adatkezelési tájékoztató
Jogi nyilatkozat
Immunrendszer

Immunrendszer működése röviden


Az immunrendszer feladata a testidegennek ill. károsnak ítélt "dolog" felismerése, és a védelmi folyamatok beindítása. Ha az immunrendszer jól működik akkor kizárólag veszélyesnek ítélt esetekben (idegen kórokozó) fog nagyobb érővel működésbe lépni. Egyébként az idegen anyagnak a felkutatása folyamatos. A testünk számára idegen "dolognak" leginkább a komoly megbetegedéseket okozó baktériumokat, vírusokat, gombákat, parazitákat tartjuk.
Az immunrendszer a születés után a környezetnek megfelelően folyamatosan fejlődik. Ha az egyén találkozik a  mindennapi élet  kórokozóival, akkor az immunrendszer fokozatosan egyre fejlettebb lesz. Természetesen nem lesz védelem az ellen amivel nem találkozik. Az oltóanyagoknak( vakcináknak) ebben az esetben lesz jelentősége például akkor, ha olyan országba készülünk ahol a környezet lényeges kórokozóbeli különbséget mutat. Antitestek közvetlen bejuttatásával elkerülhető a fertőzésnek kitett embernél  a megbetegedés kialakulása.

A szervezet számos "dolgot" ítélhet meg idegennek, de főként olyat szokott amivel addig még nem találkozott. Az idegen anyagot antigénnek nevezzük. Az ellene termelt ellenanyagot antitestnek.

Ha az immunrendszer valamely részében zavar keletkezik, idegennek ítélhet meg addig teljesen természetes dolgokat is. Ugyanakkor bizonyos"dolgok" bekerülve a testbe hozzákötődnek a test fehérjéihez. Ezzel a lépéssel teljes értékű antigénné válnak. És bár maga az a valami ha nem váltott volna ki védekező reakciót, így a fehérjével egybe kapcsolódva már igen. Ez utóbbi a tulajdonképpeni allergia kialakulásának folyamata.
Az immunrendszer zavara az is, ha az idegen, káros anyagok ellen nem védekezik, vagy csak kevésbé, vagy egyáltalán.
Tehát nem jó az sem ha túlságosan ellenségként viseltet igazából ártalmatlan  dolgok iránt, de az sem jó ha egyáltalán nem reagál arra amire pedig jó lenne.

Az immunrendszer számos funkcióval, és rengeteg "résztvevővel" dolgozik. A megértéséhez viszont csak a legfontosabb dolgokat említjük meg.


Fehérvérsejtek

A fehérvérsejtek az immunrendszer sejtjei, amelyek megvédik a testünket a fertőző betegségektől és az idegen anyagoktól. Sokféle különböző fehérvérsejt létezik, mindegyik a csontvelő őssejtéből származik. A fehérvérsejtek az egész testben megtalálhatók, a vérben és a nyirokrendszerben is. Az olyan betegségeknél, mint a leukémia a fehérvérsejtek száma magasabb a normálisnál, a leukopénia esetében pedig jóval alacsonyabb.

Sokféle különböző fehérvérsejt van. Az egyik fontos csoportosítási szempont, hogy tartalmaznak-e szemcséket, ami alapján besorolhatjuk őket a granulociták és agranulociták közé.

  • Granulociták: olyan fehérvérsejtek, amelyeknek a sejtplazmájában különbözőképp festődő szemcsék láthatók, ha fénymikroszkóppal nézzük. Ezek a bekebelezett részecskék emésztésében vesznek részt. Három fajtájuk van: neutrofilek, bazofilek és eozinofilek, mindhárom a festődési jellegzetességéről kapta a nevét.


  • Agranulociták: olyan fehérvérsejtek, amelyeknek a sejtplazmájában nincsenek szemcsék. Ezek közé tartoznak a nyiroksejtek a limfociták, az egymagvú fehérvérsejtek (monociták) és a nagy falósejtek (makrofágok).


Lymphociták
A T és B lymphociták a specifikus immunválasz fő komponensei. Az antigén felismerését követően eltérő módon aktiválódnak, de céljuk azonos: az antigén, vagy a fertőzött sejt elpusztítása.
A B sejtek nagy mennyiségű specifikus antitesteket ( immunglobulinokat) termelnek, amelyek képesek elpusztítani az antigént.
A fertőzés leküzdését követően egyes B sejtek úgynevezett memóriasejtekké alakulnak, amelyek évekig, vagy akár évtizedekig életben maradhatnak. Emlékezve a korábbi fertőzésre, az adott antigén újbóli bejutását követően, gyorsan aktiválódnak.
A fehérvérsejtek közül a falósejtek( fagociták) a fontosak, melyeknek az a dolga, hogy elfogják és bekebelezve hatástalanítsák a kórokozókat.
Az immunglobulinoknak sok fajtája van: IgG, IgA, IgM, IgD, és IgE
  • IgM elsődlegesen a vérszérumban található,  a nyálkahártyák felületére is szekretálódik.

  • IgG ez a legnagyobb mennyiségben előforduló immunglobulin, amely mintegy felerészben a vérben, illetve a szövetek közti folyadékban található. Az immunglobulinok közül csak ez az izotípus képes a placentán keresztül a magzatba jutni. Rátelepszik az antigénre, így jelzést ad a falósejtek számára.

  • IgA a vér immunglobulinjainak 15-20%-át képviseli, bár alapvetően a különböző nyálkahártyák (légzőrendszer, gyomor- és bélcsatorna, nemi utak) felszínére szekretálódik. Szintén előfordul az anyatejben, könnyben és a nyálban. Ez az immunglobulin a testfelszínre jutott, lenyelt vagy belégzett patogénekkel szemben fejti ki védő tevékenységét.


  • IgE erősen kötődik a hízósejtek felszínén lévő receptorokhoz. Az allergiás reakciókban van szerepe.Az allergia  úgy jön létre, hogy első találkozáskor IgE típusú ellenanyagok termelődnek. Második találkozáskor az allergén kapcsolódik az előző találkozáskor termelt antitesttel  az IgE molekulával. Ez előidézi a hízósejtek szétesését, amiből hisztamin szabadul ki. Az így felszabadult hisztamin gyulladást vált ki a szövetekben. A tünetek nagymértékben változnak attól függően, hogy milyen szervben történik az allergiás reakció. Így azok az allergének, melyek levegő által terjednek (mint például a pollen vagy az atkák) a légutak és a szem szaruhártyájának a gyulladását okozzák. Ilyen a szénanátha (allergiás rhinitis), mely az orrnyálkahártya megvastagodását, orrváladékozást, tüsszentést, a szem irritációját, könnyezést okoz. Ha az allergén bekerül a tüdőbe, asztmás tüneteket is okozhat: nehézlégzés, köhögés, sípolás. Ha az allergén az emésztőrendszerbe kerül a következő tünetek jelentkezhetnek: hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés. A bőrön jelentkező allergiás reakciók, mint az ekcéma vagy az urticaria bőrpírrel, duzzadással járnak.


Az immunrendszer erősítésekor általában az a cél, hogy olyan anyagokkal lássuk el a szervezetünket, melyek valamilyen módon az immunrendszer működéséhet szükségesek( ezek általában bizonyos enzimrendszerek alkotórészei) A vitamin készítmények szedése  akkor indokolt, ha az étkezéssel nem jutunk megfelelő mennyiségben hozzájuk. Ez áll télre és nyárra egyaránt.  A vitamin készítményeken kívül vannak speciális készítmények melyek közvetlenül is beavatkoznak az immunrendszer speciális rendszerébe. Ilyenek: béta glükán, echinacea, kolosztrum, poliszacharidok.

Echinacea tartalmú készítményeink.
Gomba kivonatok
Béta glükán termékek
Kolosztrum


Az immunrendszer "túlműködésekor" azaz allergia esetén a vitamin pótlásának nincs hatása az allergia folyamataira, viszont a kórokozók elleni védelemhez szükségesek. 

Allergiában mindenki legalább csak a tünetek megjelenését szeretné visszaszorítani, hogy ne vakarózzon, ne tüsszögjön, ne könnyezzen. Ezt a gyógyszerekkel meg tudják oldani azáltal, hogy bizonyos hatóanyagokkal kivédik, hogy a szervezet által, védekezésként termelt vegyületek kapcsolódjanak, és kiváltsák azokat a tüneteket, melyből az illető tudja( tudná) hogy valami baj van.
Tehát az antigén jelen van (és marad is) és az immunrendszer pörög ezerrel, csak a a zavaró tünetek maradnak el. Ez nagy eredmény. Ha az allergia egyszer megjelent a megszűnésére nagy esély nincs. Van olyan módszer amit úgy neveznek, hogy deszenzibilizáció. Ez azt jelenti, hogy az allergén fokozatosan emelkedő adagjait juttatják be. A válaszreakció előbb utóbb elcsitul, mert az így keletkező IgG semlegesíti az allergént mielőtt az találkozhatna az IgE vel.

Gyakran még azt sem sejtik az allergiások, hogy mire azok. Így nem is tudják hogyan kerülhetnék el azt, hogy az ne jusson be a szervezetükbe. De sokszor ez egyébként is elkerülhetetlen is lenne. Csak jusson eszünkbe, hogy milyen nagy probléma az étkezés azoknak akik lisztérzékenyek.
Allergiáról összefoglaló
Az asztmáról
Az ételallergiáról
HÍRLEVÉLGlutén gyógyszerekben    homeopátia allergia    DEPRESSZIÓ, alvászavar    schüssler alkalmazás képekkel    Terhességi vitaminok    GYÓGYNÖVÉNYEK betegségekre    Koleszterin    Beszerzése hosszadalmas    Candida diéta    ÉTREND KIEGÉSZÍTŐK    ékszer táblázat    Deva folytatás    Schüssler tünet    vitamin igény folyt    Zöldkagyló hatása    Glukózamin szulfát    MSM    KURKUMIN    Kondroitin szulfát    Édesítőszerek fajtái    Természetes antibiotikumok    szemcseppek    Ellenőrzés    Vásárlási tájékoztató    Szelén hatásai    BACH virágesszenciák    Szállítási költségek    TOJÁS, TEJ, PORATKA,MACSKA ALLERGIA    Biztonsági adatlapok    Szénanáthát kimutató teszt    Immunrendszer    Tejelválasztás    Kék Lukács termékek    Féreghajtó, féregirtó    körömvirág hatása    Termékenység    Sugárkezelés    Önvizsgálati teszt folyt    Promóciós kód    Virágesszecia folyt.    vizelet vizsgálat    Aminosavak    Ínhüvely gyulladás    Mi okoz hányingert?    allergia kezelése    Vitamin 6 hóig    Vitamin 7-12 hóig    Vitamin 1-3 éveseknek    Vitamin 4-6 éveseknek    Vitamin 7-10 éveseknek    Vitamin 11-14 éves    Vitamin 15-18 éves    Vitamin 19-50 évesek    arcüreg gyulladás    Vitamin 50 éveseknek    Vitamin terheseknek    Vitamin szoptatóknak    Vitamin fizikai munka    Vitamin stressz alatt    Vitamin dohányzóknak    Vitamin alkoholisták    Vitamin klimax alatt    Emésztés összefoglaló    Fogamzás elősegítése    Köszvény kezelése    Ajakápolás    FOGYÁSI TRÜKKÖK    Deva általános    Horoszkóp-ásványok    Mi okoz hasmenést?    Prolaktin    összetett deva spray    Ágymelegítők    bárányhimlő    Korai magömlés    GINKGO BILOBA    Bioco termékek    Hasizomerősítők    Pharmaforte termékek    Ásványi anyagok hiánya- túladagolás    Idegkárosodás ( NEUROPÁTIA )    BISNODE    SCHÜSSLER terhességben    Energy termékek    hüvelyi pH    Ránctalanítók    Arclemosó, tonik, maszk    Szemránckrémek    Bőrfeszesítő, tömörség    Növényi kivonatokkal    Arany, gyémánt, ezüst    rozacea, vitiligo, májfolt, pigment    Állati eredetű    Hidratálók    Jód pótlása    Vesekövesség    allergia egyéb szerei    Asztma kezelése    Szappanok    Körömápolás    Intim mosakodás    Visszér kezelése    Aranyér    Porcerősítők komponens    Vitamin 50 éven felül    Vitaminok férfiaknak    vitaminok cukorbetegeknek    Vitaminok felnőtteknek    Ásványi (Ca, Mg, Se, Zn)    Vas tartalmú készítmények    PATTANÁSOS BŐR    Étvágycsökkentők    Bélflóra helyreállítása    Gyomorégés    puffadás kezelése    Emésztési problémák    Hányinger csillapítása    Tejcukorérzékenység    Bőrgomba    Körömgomba    Hüvelygombásodás    Herpesz    Műfogsor ápolása    Fogínysorvadás    Fényvédelem    Torokfertőtlenítés    Diabetikus édesség    Édesítőszerek    gyógymód csípésekre ( dazázs, méh)    hüvely szárazság    klimax teszt    Lisztérzékenység    candida kimutatása    ovuláció időpontja    székletvér    drog tesztek    ételintolerancia    prosztata teszt    Húgyúti fertőzés    Fertőzőbetegségek    Ekcémás bőr    fogzás    hasfájós csecsemő kezelése    Orrjárat tisztítás    popsiápolás    fejbőrápolás, koszmo    Q10 vitaminok    Homoktövis    grapefruitmag    Sebellátás, sebkezelés lehetőségei    Tabletták hajhullásra    Fülzsír kezelése    Hialuron tartalmú    Lúgosító teák    általános erősítő    HALOLAJ    Lenmagolaj    Omega-3 gyerekeknek    fokhagyma medvehagyma    IDŐSKORI LÁTÁSROMLÁS    Műkönnyek szemszárazságra    Méregtelenítő tapaszok    Béltisztító termékek    Méregtelenítés    Béta glükán tartalmú    Paradicsom kivonat    Fűrészpálma kivonat    Progeszteron    Holt-tengeri termékek    Ásvány ékszerek 1.    Ásvány ékszerek 2 folyt.    Dr. Organic termékek    Aloe vera termékek    Narancsbőr    Psoratinex pikkelysömörre    Hair nice termékek    E recept    facebook kedvelés    ásványok tisztítása, energetizálás    Vizeletcsepegés    Böngésző folytatasa    Cigaretta terhesség alatt    Alocado termékek    Őszülés elleni    Növényi szterinek    Schüssler kereső    Hány nap múlva    Bélférgesség    Fizetési módok    személyes átvétel    megjegyzés a rendelés    Egyedi ékszerek ásványból    Viviscal hajnövesztő    gyömbér    AJÁNDÉKOKNAK VALÓ    Száraz bőr    ÍZÜLETI KRÉMEK    Homeopátia szülés    Sebgyógyulást elősegítő    Macskagyökér kivonatok    Citromfű    Melatonin    Teakészítmények    Komló    Összetett készítmények    Orbáncfű    Egyéb készítmények    Rostok    Kolosztrum    A vitamin    B vitamin csoport    C vitamin    D vitamin    E vitamin    K vitamin    ŐSZÜLÉS    Olvasnivaló    Ráncosodás    Szájápolás-homeopátia    karkötők    Meridiánok    böngésző    Változás 2013.április 1-től    Ásvány számozása 2    Acidózis, alkalózis    Terhesség, szoptatás    Betegségek lelki okai    Porcerősítés gyermekkorban    Armonia termékcsalád    Preventa víz használata    Videók    Naturalswiss termékek    Akció    Vevőszolgálat    Vitamin ajánló    Antioxidánsok    Progeszteron női    Expediáláshoz    expediáláshoz Hasmenés    Schüssler krémek    Online Patika    Köröm elváltozások    online fizetés később    Zodiákus    méhen belüli fogamzásgátló eszközök    IBS irritabilis colon szindroma    Gombafertőzés ( bőr, köröm, hüvely)    Schüssler táblázat    Akvamarin    Amazonit    Ametiszt    Vércsoport diéta    Aventurin    Hematit hatása    Gránát hatásai    Hegyikristály hatásai    Jáspis hatásai    Holdkő hatásai    Howlit hatásai    Jáde hatásai    Kalcedon hatása    Karneol hatása    Malachit hatása    Napkő hatása    Rózsakvarc hatása    Rodonit hatása    adatkezelés folytatása    dr. Matejcsik Csaba homeopata    Orrcsepp/orrspray adagolása    Inkontinencia nadrágpelenkák betét    Mol pont lista 2    Figyelmeztetések, gyógyszerkölcsönh    Bankkártya elfogadás    OPÁLÜVEG    Hisztamin intolarencia    A Lyme kór kezelése tünetei    Kálium hatása    Króm szabályozza a vércukor azintet    Teafa olaj hatásai és termékek    Gyógynövények hatásai II.    Gógynövények hatásai III.    Betegségek és kezelési lehetőségei    Nátha( orrhurut) rhinitis acuta    kakaóvaj    Aminosavak hatása    Argánolaj, jojobaolaj, szőlőmagolaj    Tesztek allergiában, gyorsan segít    mi okoz viszketést?    Gyorstesztek otthoni vizsgálathoz    Vesekárosodásra utaló tünetek    Barátcserje hatása    Kullancs okozta betegségek    Mitől puffadok?    Dr. Herz termékek    Epekövesség    gyógyító ásványok    Természetes gyógymódok:légút    Vakcinák    vakcinák 2.    vakcinák 3.    Gyomorrontás    A Folsav szerepe    Policisztás ovárium    Ebédválasztó    Vérszegénység/anaemia    Betegségek (gyakoribb)    Tünetek/panaszok    Hogyan hatnak?    Diéták betedségekben    kólika, hasfájás homeopátiás    Viselkedési zavarok homeopátiával    Magas vércukorszint, hyperglikémia    Hasnyálmirigy és feladata    Konfliktus kezelés    Pajzsmirigy túlműködés    Mellékpajzsmirigy működés    Kölcsönhatások együttszedéskor    NYOMKÖVETÉS belföld -külföld    Spirál intrauterin fogamzásgátló    Futárszolgálattal kapcsolatos infó    További kedvezménye    Arcanum patika elérhetősége    Elállás    Csomagátvétel átvételi pontokon    Hemoglobin A 1c    Magas koleszterinszint okai    Rövid jellemzés    Deva virágesszenciák    Mannóz, d-mannóz    Ételmérgezés, ételfertőzés    Zsibbadás    közérdekű információk    Csípés kezelése homeopátiával    GDPR általános    Napi szükségletek    Napi szükséglet vitaminok    Diosmin tartalmú készítmények    EKADASI    Moksadá ekadasi    Utpanná Ekadasi

SSL biztonságos vásárlás     Simple bankkártyás fizetés     Webáruház bérlés