arcanum webáruház, webshop

Üdvözöljük!

    

Egyéb kategória

Termék kategória

Gyártó

Ismertebb márkák

Az ismertebb termékek, melyeket nálunk is megtalálhat.

Alocado, air wolf, armonia, aromax, babé, bálint, boextra, béres, bioco, bioheal, bionit, bionit, biomed, biotech, boiron, cerumen, deva, dr. chen, dr. herz, dr. czeizel, dr. organic, dr. aliment,  dr. theiss, energy, estrea, eveline, frezyderm, gere, gyógyfű, hélia, herbária, herbiotikum, holistic pharma, innopharm, interherb, jamieson, jinjang, jutavit, kék lukács, masteraid, mecsek, medicura, naturtanya, naturland, ocso, pharmadoct, pharmaforte, pharmavit, sanct bernhard, sandoz, scholl, schüssler, silanus, solio, supherb, swanson, vita crystal, vitaday, vitamin station, vitamintár, vitanorma, vitapaletta, walmark, varga, jamuna, arkocaps, bioeel, celsus, bach, dr kelen, hillvital, netamin, panarom, virde, vitaking

Akciós termékek

Multi komplex 28x Vitaday
Multi komplex 28x Vitaday

bruttó 1.130 Ft
AKCIÓ! - 40%
bruttó 680 Ft

További akciós termékek

Bisnode

bisnode

Kölcsönhatások

Hivatalos adatok

ogyei
     felügyeleti szerv:
Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Felhasználási feltétel (ÁFSZ)

Adatkezelési tájékoztató
Jogi nyilatkozat
Emésztés összefoglaló

Emésztőrendszer
Az emberi életben a fejlődéshez, életben maradásához energiára van szükség. Ezt a táplálékból nyerjük. De ahhoz, hogy a táplálék energiaként szolgáljon a sejt számára, keresztül kell jutnia az emésztőrendszer szakaszain. Az emésztőcsatornát szakaszokra osztották. Mindegyik szakasz feladata adott, és ott, csakis ott történhet meg a bontás, ott vannak jelen a bontáshoz szükséges enzimek. De mindegyik szakasz  hozzájárul ahhoz hogy a tápanyagok felszívódni kész állapotba kerüljenek. 
A táplálék többnyire szénhidrátokból, fehérjékből és zsírokból áll. A bontásuk következtében alapegységre bontódnak (és úgy már felszívódásra alkalmasak  lesznek) ami a következő:
Szénhidrátok: glukózzá bomlanak
Fehérjék: aminósavakká bomlanak
Zsírok: glicerinre, és szabad zsírsavakra bomlanak

Ezt a harmonikus  munkát  számos enzim, számos hormon és megannyi szerv tartja irányítás alatt.  A test annyira jól megalkotott rendszer, hogy az igazán fontos dolgok akaratunktól függetlenül zajlanak (légzés, emésztés, szívműködés). Látni fogod hogy felsorolni is fárasztó mi minden kell ahhoz hogy jól működjenek a dolgok. És az is látható lesz, hogy számtalan lehetőség van arra, hogy zavar keletkezzen. 

Az emésztőrendszer az elejétől (szájüreg) a végéig (végbél) kb 8 méter hosszú cső. Az üreg belső részét nyálkahártya, illetve mindenféle felhám borítja, ami a tápanyag siklásához, avagy adott területen a felszívódáshoz szükséges. Ez a rész érintkezik a tápanyagokkal. A nyálkahártya mögött körkörös lefutású izomzat található. Ennek az izomzatnak a működése (összehúzódása) továbbítja a táplálék továbbjutását egyik helyről a másik soron következő szakaszhoz. A kezdeti és végi szakaszon kívül az izom kizárólag simaizom. Ami azt is jelenti egyben hogy akaratunkkal nem tudjuk befolyásolni a működését. Szabályozása a vegetatív idegrendszer által történik. Azaz ettől kezdve bármi hatással lehet az emésztésre. Innentől bonyolult a dolog, de nem adom fel :)

Röviden a táplálék útja és történése.
A szájüregbe került falatot megrágjuk (jobb esetben). Nyállal keveredik, ami tartalmazza a szénhidrát bontásához szükséges enzimeket. A felaprított táplálékot minél apróbbra őröljük, az emésztő enzimeknek annál könnyebb dolga lesz. Illetve inkább úgy mondanám, hogy ha jó alaposan előrágtunk, akkor a következő bélszakaszokban kevesebb idő kell a tovább bontáshoz, és így több idő jut az emzimeknek elvégezniük a a felszívódni képes méret létrehozásához. Ez azért fontos, mert az adott szakaszon a táplálék nem marad örökké. Szabályzott, és - ha megtörtént az enzimes bontás, ha nem - automatikusan továbbtolja a perisztaltikus mozgás a következő szakaszba.
A nyelőcső a gyomor felső szakaszáig (cardia) tart. Itt található egy záróizom, ami nem engedi hogy a gyomortartalom visszajusson a nyelőcsőbe. De vannak esetek amikor ez mégis megtörténik, ilyenkor a savas béltartalom felkerülése égő érzést okoz a  gyomorszájnál.

Kóros állapot létrejöhet: ha nem alapos a rágás például, gyors kapkodó evés, hiányos fogsor.

A falatot a nyelőmozgások a garatba juttatják majd a nyelőcsövön keresztül a táplálék a gyomorba jut. Itt a gyomorban következik a következő enzimes bontás. A közeg elég durva, 1-2 pH -t jelent. Kevés baktérium bírja ki ezt a közeget. A gyomornedv sósavat, a fehérjék bontásához szükséges pepszint tartalmaz főként. Az ananász bromelian nevű enzimje a fehérjebontást teljesebbé képes tenni. A gyomor után a vékonybél következik. Természetesen a kettő találkozásánál szintén záróizomzat található. Ennek az izomnak is jól kell működnie.

Vékonybél
Több szakaszra bontották és nevezték el (patkóbél, éhbél, csípőbél).
Tulajdonképpen az előző szakaszokon előemésztett táplálék itt bontódik véglegesen alapépítőköveire.
A hasnyálmirigy termeli a bontáshoz szükséges összes emésztőenzimeket. A  hasnyálmirigy nedv (hasnyál)  egy kis csövön keresztül  beleömlik a  patkóbélbe. A máj termel egy Epe nevezetű terméket, ami egy epevezetéken át ugyanoda ömlik mint a hasnyál. Az epe szerepe az, hogy a hasnyál zsíremésztő lipázát aktiválja. Zsíros étel fogyasztásakor hogy-hogynem, de a máj értesül erről, és az epehólyag összehúzódásával epét juttat a patkóbélbe. Ha nincs epe, a hasnyál lipáza nem működik, nincs zsíremésztés.


A  felszívódás az éhbél szakaszon a bélnyálkahártya speciális képződményeiben  a bélbolyhokból történik. A bélbolyhok  tegelyében egy ér fut. Nagyon bőséges a vérellátása. A bélbolyhok mozgásának leírása egy kisregény lenne. De elég most az, hogy amikor a bélbolyhokban szívóerő  lép fel, az alapegységek a keringésbe jutnak.


Vastagbél
A vékonybél folytatása a vastagbél. Itt emésztés már nem folyik, csak felszívódás.  És a bélben felszívódásra nem került salakanyag formázása.

Ha bontatlan szénhidrát jut a vastagbél szakaszába (mert mondjuk nincs elég bontóenzim), akkor a bélbaktériumok bontanak rajta, iszonyat mennyiségű gáztermelés következtében.
A bélnyálkahártya  áteresztőképességének fokozódásakor nagyobb méretű fehérjéket is beszippant a bélboholy. Ez probléma, ugyanis az aminósavaknál nagyobb képződmények  allergiás reakciót váltanak ki.

Az emésztésben résztvevő szervek közül kiemelném a májat, és a hasnyálmirigyet.
A máj a jobb bordaív alatt helyezkedik el. A májsejtek különös képessége, hogy a sejtjei fokozatosan képesek regenerálódni.
A máj egy olyan szerv amelynek nagyon sok feladata van. Csak egy pár e közül:
epe termelés, vegyületek metabozálása májenzimek segítségével, fehérjeszintézis.
A termelt epe az epehólyagban 1/10 re besűrűsödve tárolódik. A vékonybélbe való  bekerülését hormon szabályozza, ami összehúzza az epehólyagot. Az epe főbb összetétele: epesavak, koleszterin

A hasnyálmirigy (pancreas).
Termeli a hasnyálat, ami vezetéken át jut  a vékonybélbe oda ahová az epe is ürül egy másik vezetéken át.
A pankreás termeli az inzulint, mely a szénhidrát anyagcsere egyik legfontosabb hormonja. Az inzulin azáltal csökkenti a vércukor szintet, hogy jelenlétében a sejtek képesek felvenni a glukózt. 

Emésztési zavarok
Emésztő enzim hiányából adódó problémák
A panaszok  nagy részét  általában  az okozza, hogy emésztő enzimek  nem elegendő mennyiségben jutnak az adott bélszakaszhoz.
Vagy a hasnyálmirigy nem termel elegendő mennyiségben, vagy nem érkezik elegendő epe a vékonybélbe.
A megemésztetlen  szénhidrát erjedni kezd, a megemésztetlen fehérje pedig rothadni. Nagymértékű gáz képződéssel jár, a has felpuffad, hasfájást okoz.
Emésztőenzimeket tartalmazó készítmények:
Nagyon fontos, hogy étkezés közben, szétrágás nélkül  elegendő folyadákkal vegyék be. Ha szétrágják a  kapszulákat, akkor a gyomorsósav elbontja az enzimeket.
DIPANKRIN
KREON
MEZYM FORTE
NEO PANPUR
PANKREOFLAT
Digestif Rennie (már megszűnt)Savas vegyhatást hozó termékek. Savhiányos betegnél ajánljuk.
(csak  nagyon savas közegben kezdődik meg a fehérje emésztés)
BETACID
OPTACID

Képződött gázok kiürülésének elősegítése (felfuvódásra)
Egy egy alkalommal 2-4 kapszula is bevehető, és lefekvés előtt újból- Terhesek, szoptatók is szedhetik.
ESPUMISAN
ANAFLAT
BÉRES FLATIN

Létezik kisbabáknak való puffadás elleni: Espumisan, Sab simplex, Infacol

Görcsoldó + gázképződést csökkentő szerek
METEOSPASMYLEpe termelést fokozó készítmények

Az epe termelődését vagy  az epe hólyag ürülését okozzák.
CHOLAGOL
MENTHACOL
BILOBENE
RAPHACHOL
ROWACHOL
NEOBILAGIT
MIRA gyógyviz
Mecsek epe tea
STOMPAX
DARMFLEGE

Növényi eredetű készítmények:

Általában elmondható hogy a keserű növények  reflexes úton az epehólyag összehúzódását váltják ki.

Az illóolaj tartalmú növények bélgörcs oldó hatásúak. Pl: édeskömény, ánizs , borsosmenta, kamilla
IBEROGAST csepp (különleges gyógyszer, több úton befolyásolja az emésztés folyamatát)
Van benne stressz oldó, keserű anyag, puffadásra ható növényi kivonat.
Emésztést elősegítő tea
Svédcsepp
articsóka (arkocaps)
gyömbér (arkocaps)

A fűszernövények általában a gyomor és bél nyálkahártyáját izgatva vérbőséget okoznak, serkentik a bélmozgásokat.


Gyomorégésre ható szerek
Savközömbösítők és savtermelődést gátló szerek vannak erre.
Savközömbösítők (Antacidok)
A gyomorégés általános probléma.
Étkezés után nem sokkal a nyelőcsőbe feljutó gyomortartalom okozza.
Könnyen visszaáramlik a savas gyomortartalom, ha étkezés után lefekszünk, vagy hajlongunk. De a feleslegesen képződő sósav ugyanúgy ilyet okoz.
Nagyon fontos hogy a savkötő szereket ne vetessük be étkezés közben, ugyanis ezzel durván beavatkozunk a fehérjék bontásába, és megkötjük az amúgy nagyon szükséges sósavat. Étkezés után 1,5-2 óra múlva lehet szétrágatni 1-2 tablettát.
Egy részük a  sósavat elreagáltatja, vagy gázképződás közben semlegesíti, vagy kocsonyás gél képződik a kölcsönhatásból.

Szódabikarbona (NATRIUM HYDROGENCARBONAT), SIPSZODA
TISACID

NILACID
TALCID
RENNIE ANTACID, külön cukrosoknak is
Salvus víz
Dr STOMI
GASTRACID

Savképződést gátló szerek
A gyomor üregében több fajta sejtet különbözetünk meg. Vannak amelyek a fehérjebontó pepszint termelik. Van amelyik csak nyákot. És van amelyik a  HCL sósav képződést segíti.
Ezen utóbbi sejtek közvetlen közelében  ugynevezett H2  hisztamin receptorok helyezkednek el. Amik kapcsolódnak  egy olyan szerkentyűkhöz (protompumpa) ami  a  hidrogén/kálium kicserélődéséért felelős.
A hisztamin receptorokhoz való kapcsolódás  beindítja a pumpa működését.
Tehát gátolható a savképződés  ha gátoljuk  a H2 receptorokat.  De hogy ne legyen ilyen egyszerű a dolog, tudni kell hogy  ezt a protonpumpát nemcsak a hisztamin képes aktiválni, hanem más is. Tehát még termelődhet  akkor is sósav ha a H2 receptorok gátolva vannak (ULCERAN, RANITIDIN stb.). Receptnélküli változata a QUAMATEL MINI.
Viszont ha a protonpumpát iktatjuk ki (vagy  jelentős részüket), akkor nem jön létre sósav termelés.
Kapható receptnélküli változata: CONTROLOC CONTROL, ACIDA.

Végezetül ne feledjük hogy a bélflóra a legfontosabb dolgok egyike a testünk egészsége szempontjából.
Több milliárd baktérium tevékenykedik feltünés nélkül, azért hogy nekünk minél  egészségesebb legyen az emésztésünk és  immunrendszerünk.
Közülük néhány vitamint termel, néhányuk fontos immun anyagokat. Megakadályozzák hogy megbetegítő (patogén) gombák, baktériumok szaporodjanak el, és vegyék át az irányítást.
Tehát fontos ennek a védelme.
Antibiotikumok adásakor a megbetegítő baktériumokon kívül előfordul hogy ezek a hasznos baktériumok is áldozatul esnek.
Fontos a pótlás: NORMAFLORE, LACTIV, PRO GASTRO KID, BÉRES PROBIO, PROTEXIN BALANCE, PRIMBIOTICHÍRLEVÉLGlutén gyógyszerekben    homeopátia allergia    DEPRESSZIÓ, alvászavar    schüssler alkalmazás képekkel    Terhességi vitaminok    GYÓGYNÖVÉNYEK betegségekre    Koleszterin    Beszerzése hosszadalmas    Candida diéta    ÉTREND KIEGÉSZÍTŐK    ékszer táblázat    Deva folytatás    Schüssler tünet    vitamin igény folyt    Zöldkagyló hatása    Glukózamin szulfát    MSM    KURKUMIN    Kondroitin szulfát    Édesítőszerek fajtái    Természetes antibiotikumok    szemcseppek    Ellenőrzés    Vásárlási tájékoztató    Szelén hatásai    BACH virágesszenciák    Szállítási költségek    TOJÁS, TEJ, PORATKA,MACSKA ALLERGIA    Biztonsági adatlapok    Szénanáthát kimutató teszt    Immunrendszer    Tejelválasztás    Kék Lukács termékek    Féreghajtó, féregirtó    körömvirág hatása    Termékenység    Sugárkezelés    Önvizsgálati teszt folyt    Promóciós kód    Virágesszecia folyt.    vizelet vizsgálat    Aminosavak    Ínhüvely gyulladás    Mi okoz hányingert?    allergia kezelése    Vitamin 6 hóig    Vitamin 7-12 hóig    Vitamin 1-3 éveseknek    Vitamin 4-6 éveseknek    Vitamin 7-10 éveseknek    Vitamin 11-14 éves    Vitamin 15-18 éves    Vitamin 19-50 évesek    arcüreg gyulladás    Vitamin 50 éveseknek    Vitamin terheseknek    Vitamin szoptatóknak    Vitamin fizikai munka    Vitamin stressz alatt    Vitamin dohányzóknak    Vitamin alkoholisták    Vitamin klimax alatt    Emésztés összefoglaló    Fogamzás elősegítése    Köszvény kezelése    Ajakápolás    FOGYÁSI TRÜKKÖK    Deva általános    Horoszkóp-ásványok    Mi okoz hasmenést?    Prolaktin    összetett deva spray    Ágymelegítők    bárányhimlő    Korai magömlés    GINKGO BILOBA    Bioco termékek    Hasizomerősítők    Pharmaforte termékek    Ásványi anyagok hiánya- túladagolás    Idegkárosodás ( NEUROPÁTIA )    BISNODE    SCHÜSSLER terhességben    Energy termékek    hüvelyi pH    Ránctalanítók    Arclemosó, tonik, maszk    Szemránckrémek    Bőrfeszesítő, tömörség    Növényi kivonatokkal    Arany, gyémánt, ezüst    rozacea, vitiligo, májfolt, pigment    Állati eredetű    Hidratálók    Jód pótlása    Vesekövesség    allergia egyéb szerei    Asztma kezelése    Szappanok    Körömápolás    Intim mosakodás    Visszér kezelése    Aranyér    Porcerősítők komponens    Vitamin 50 éven felül    Vitaminok férfiaknak    vitaminok cukorbetegeknek    Vitaminok felnőtteknek    Ásványi (Ca, Mg, Se, Zn)    Vas tartalmú készítmények    PATTANÁSOS BŐR    Étvágycsökkentők    Bélflóra helyreállítása    Gyomorégés    puffadás kezelése    Emésztési problémák    Hányinger csillapítása    Tejcukorérzékenység    Bőrgomba    Körömgomba    Hüvelygombásodás    Herpesz    Műfogsor ápolása    Fogínysorvadás    Fényvédelem    Torokfertőtlenítés    Diabetikus édesség    Édesítőszerek    gyógymód csípésekre ( dazázs, méh)    hüvely szárazság    klimax teszt    Lisztérzékenység    candida kimutatása    ovuláció időpontja    székletvér    drog tesztek    ételintolerancia    prosztata teszt    Húgyúti fertőzés    Fertőzőbetegségek    Ekcémás bőr    fogzás    hasfájós csecsemő kezelése    Orrjárat tisztítás    popsiápolás    fejbőrápolás, koszmo    Q10 vitaminok    Homoktövis    grapefruitmag    Sebellátás, sebkezelés lehetőségei    Tabletták hajhullásra    Fülzsír kezelése    Hialuron tartalmú    Lúgosító teák    általános erősítő    HALOLAJ    Lenmagolaj    Omega-3 gyerekeknek    fokhagyma medvehagyma    IDŐSKORI LÁTÁSROMLÁS    Műkönnyek szemszárazságra    Méregtelenítő tapaszok    Béltisztító termékek    Méregtelenítés    Béta glükán tartalmú    Paradicsom kivonat    Fűrészpálma kivonat    Progeszteron    Holt-tengeri termékek    Ásvány ékszerek 1.    Ásvány ékszerek 2 folyt.    Dr. Organic termékek    Aloe vera termékek    Narancsbőr    Psoratinex pikkelysömörre    Hair nice termékek    E recept    facebook kedvelés    ásványok tisztítása, energetizálás    Vizeletcsepegés    Böngésző folytatasa    Cigaretta terhesség alatt    Alocado termékek    Őszülés elleni    Növényi szterinek    Schüssler kereső    Hány nap múlva    Bélférgesség    Fizetési módok    személyes átvétel    megjegyzés a rendelés    Egyedi ékszerek ásványból    Viviscal hajnövesztő    gyömbér    AJÁNDÉKOKNAK VALÓ    Száraz bőr    ÍZÜLETI KRÉMEK    Homeopátia szülés    Sebgyógyulást elősegítő    Macskagyökér kivonatok    Citromfű    Melatonin    Teakészítmények    Komló    Összetett készítmények    Orbáncfű    Egyéb készítmények    Rostok    Kolosztrum    A vitamin    B vitamin csoport    C vitamin    D vitamin    E vitamin    K vitamin    ŐSZÜLÉS    Olvasnivaló    Ráncosodás    Szájápolás-homeopátia    karkötők    Meridiánok    böngésző    Változás 2013.április 1-től    Ásvány számozása 2    Acidózis, alkalózis    Terhesség, szoptatás    Betegségek lelki okai    Porcerősítés gyermekkorban    Armonia termékcsalád    Preventa víz használata    Videók    Naturalswiss termékek    Akció    Vevőszolgálat    Vitamin ajánló    Antioxidánsok    Progeszteron női    Expediáláshoz    expediáláshoz Hasmenés    Schüssler krémek    Online Patika    Köröm elváltozások    online fizetés később    Zodiákus    méhen belüli fogamzásgátló eszközök    IBS irritabilis colon szindroma    Gombafertőzés ( bőr, köröm, hüvely)    Schüssler táblázat    Akvamarin    Amazonit    Ametiszt    Vércsoport diéta    Aventurin    Hematit hatása    Gránát hatásai    Hegyikristály hatásai    Jáspis hatásai    Holdkő hatásai    Howlit hatásai    Jáde hatásai    Kalcedon hatása    Karneol hatása    Malachit hatása    Napkő hatása    Rózsakvarc hatása    Rodonit hatása    adatkezelés folytatása    dr. Matejcsik Csaba homeopata    Orrcsepp/orrspray adagolása    Inkontinencia nadrágpelenkák betét    Mol pont lista 2    Figyelmeztetések, gyógyszerkölcsönh    Bankkártya elfogadás    OPÁLÜVEG    Hisztamin intolarencia    A Lyme kór kezelése tünetei    Kálium hatása    Króm szabályozza a vércukor azintet    Teafa olaj hatásai és termékek    Gyógynövények hatásai II.    Gógynövények hatásai III.    Betegségek és kezelési lehetőségei    Nátha( orrhurut) rhinitis acuta    kakaóvaj    Aminosavak hatása    Argánolaj, jojobaolaj, szőlőmagolaj    Tesztek allergiában, gyorsan segít    mi okoz viszketést?    Gyorstesztek otthoni vizsgálathoz    Vesekárosodásra utaló tünetek    Barátcserje hatása    Kullancs okozta betegségek    Mitől puffadok?    Dr. Herz termékek    Epekövesség    gyógyító ásványok    Természetes gyógymódok:légút    Vakcinák    vakcinák 2.    vakcinák 3.    Gyomorrontás    A Folsav szerepe    Policisztás ovárium    Ebédválasztó    Vérszegénység/anaemia    Betegségek (gyakoribb)    Tünetek/panaszok    Hogyan hatnak?    Diéták betedségekben    kólika, hasfájás homeopátiás    Viselkedési zavarok homeopátiával    Magas vércukorszint, hyperglikémia    Hasnyálmirigy és feladata    Konfliktus kezelés    Pajzsmirigy túlműködés    Mellékpajzsmirigy működés    Kölcsönhatások együttszedéskor    NYOMKÖVETÉS belföld -külföld    Spirál intrauterin fogamzásgátló    Futárszolgálattal kapcsolatos infó    További kedvezménye    Arcanum patika elérhetősége    Elállás    Csomagátvétel átvételi pontokon    Hemoglobin A 1c    Magas koleszterinszint okai    Rövid jellemzés    Deva virágesszenciák    Mannóz, d-mannóz    Ételmérgezés, ételfertőzés    Zsibbadás    közérdekű információk    Csípés kezelése homeopátiával    GDPR általános    Napi szükségletek    Napi szükséglet vitaminok    Diosmin tartalmú készítmények    Rama ekadasi

SSL biztonságos vásárlás     Simple bankkártyás fizetés     Webáruház bérlés