(szőlőcukorból és galaktózból) . A szénhidrátok csak akkor tudnak felszívódni, ha előbb egyszerű cukrokká bomlanak le. A tejcukor eredeti formájában az ember számára nem hasznosítható tápanyag. Energiaforrássá akkor válik, ha képesek vagyunk lebontani. Az élőlények közül az ember az aki a tejcukorbontó képességét megőrzi a csecsemőkor után is. A szoptatás időszakán túl a kor előrehaladtával csökken a tejcukorbontó képesség, nagy különbséget mutatnak a különböző népcsoportoknál. Tulajdonképp eldöntetlen kérdés, hogy melyik a természetes állapot: a laktáz aktivitás megmaradása, avagy a megszűnése. A tejcukrot a bélnyálkahártya sejtjeiben található tejcukorbontó laktáz (béta galaktozidáz) enzim bontja (hasítja szét) felszívódásra alkalmas egyszerű cukorrá. A tejcukor felszívódási zavarát a laktáz enzim részleges, vagy teljes hiánya okozza. Ilyenkor a tejcukor változatlan formában bontatlanul kerül a vékonybél alsóbb szakaszába, s a fel nem szívódott laktóz ozmotikus hatást fejt ki, vizet szív magához, vizes hasmenést eredményez. Az emésztetlen cukor a bél alsóbb részeiben bakteriális bontásnak esik áldozatul (erjedés), közben savanyú bomlástermékek (ecetsav, tejsav) és gázok (metán, széndioxid, hidrogén) keletkeznek. A savanyú béltartalom fokozza a bélmozgást, a gázok pedig iszonyatos puffadást és hasi görcsöket képesek okozni. A tünetek erőssége összefüggést mutat az elfogyasztott laktóz mennyisége, és a még esetlegesen termelődött laktáz enzim mennyisége között. A laktóz tolerancia, vagyis a még panaszmentesen elfogyasztható szénhidrát mennyisége egyén függő. Tejcukormentes étrend alkalmazását követően a laktóz mennyiségének lassú, fokozatos emelése mellett kitapasztalható az a mennyiség, amit még valaki nyugodtan fogyaszthat anélkül, hogy tünetei alakuljanak ki.
A tejcukorérzékenység oka A veleszületett tejcukor érzékenység ritka, és genetikusan öröklődik. A szerzett tejcukor
Ez a fajta enzimdefektus azért jelentkezik a leghamarabb, mert míg a laktóz bontása a bél igen rövid szakaszához kötött, addig a többi cukor felszívódóképessé történő bontása a bél nagyobb, és hosszabb szakaszán történhet meg. Ráadásul már egy enyhe hasmenés által kialakult bélnyálkahártya-károsodás is mérsékli az egyébként egészséges egyén laktázenzim aktivitását!!! Ezt kevesen tudják, de egy antibiotikus kezelés után nagyon gyakori az átmeneti laktózérzékenyég. A kisbabák sírásának leggyakoribb okai:
Az állapot neve átmeneti laktáz hiány. A Colief csepp segít nagyobb mértékben lebontani a tejcukrot, így támogatva a baba emésztését és a hajfájós, sírós tünetek kialakulásának megelőzését.
Diagnosztizálása Ha az adott vékonybélszakaszba lebontatlan laktóz kerül ott bakteriális erjedés hatására hidrogéngáz képződik, mely onnét felszívódva a keringésbe, majd a tüdőbe, és kilégzéssel a levegőbe kerül. Ezt a mechanizmust lehet felhasználni a laktózintolerancia diagnosztizálásához, ugyanis a lehelet normális körülmények között minimális mennyiségben tartalmaz H2 gázt. Ez egy kilégzéses teszt (hidrogén kilégzési teszt), fájdalmatlan és roppant egyszerű. A vizsgált személy éhgyomorra laktóztartalmú folyadékot kap, majd meghatározott időközönként megvizsgálják a lélegzetének hidrogén tartalmát. Ha ez az érték magasabb a normálisnál, akkor valószínű az anyagcserezavar. Van hagyományos, vérből történő diagnosztizálás is, melynek alapja, hogy a laktóz eredményes bomlása végeredményben glükózként jelenik meg a vérben. Ez megmutatja milyen mértékű az egyén laktóz emésztése. Tünetei A tejcukrot tartalmazó táplálék elfogyasztása után panaszok jelentkeznek általában 6 órán belül. A hányinger, hányás, hasmenés, gyomortáji görcsös fájdalom, erős puffadás, hangos korgó bélhangok, bélzubogás. A hatalmas mértékben keletkezett gázok egy része felszívódik (hidrogén gáz), másik része szél formájában eltávozik. Életmód és diétás tanácsok
A laktázhiány súlyosságától függően a tejcukrot tartalmazó ételeket részben vagy egészben ki kell hagyni az étrendből. A teljes laktózhiányban szenvedők egyáltalán nem fogyaszthatnak tejcukor tartalmú ételeket, italokat. Szigorú laktózmentes diéta összeállításában segítségünkre áll a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank által összeállított lista. Mindenképp győződjenek meg egy egy új termék fogyasztása előtt, hogy van-e benne laktóz, vagy sem. A tejen kívül számtalan más termék is tartalmazhat laktózt, és sajnos sokszor bizonytalan egy-egy termék laktózmennyisége, vagy mentessége. Mindenki a laktóz- intoleranciájának megfelelő mértékben fogyaszthat ilyen ételeket. De általánosságban kijelenthető, ha egyszerre nagyobb mennyiségű tejet (2-3 dl-nél több) fogyasztanak, még a legenyhébb érzékenységben is panaszt váltanak ki. A legegyszerűbb megoldás, hogy mindenki határozza meg egyéni tejcukortűrő képességét és utána annyi tejterméket fogyasszon, amennyivel még elkerülhetőek a panaszok. Létezik egy enzimkészítmény is, mely bontja az elfogyasztott laktózt. Használatával a tejes ételeket is fogyasztani lehet, mert megtörténik a tejcukor bontása. A csecsemőknek létezik laktózmentes tápszer (pl szójaalapú). Nehezíti az érintettek helyzetét, hogy a gyógyszeripar előszeretettel használja gyógyszerkészítéshez a laktózt mint segédanyagot. Rendelkezünk egy listával, amely a forgalomban levő gyógyszerkészítmények esetleges laktóz, ill. gluténtartalmát említi meg. Akinek súlyos laktózérzékenysége van, annál már minimális mennyiség is súlyos tüneteket okoz. Az érzékenység mértéke A tejcukorérzékenység ritkán követeli meg a teljesen tejmentes étkezést. Szakirodalmi adatok szerint a tejcukor-érzékenyek 20-30%-a képes a tünetek megjelenése nélkül elfogyasztani egyszerre 1/4 liter tejet ( kb. 12 g laktóz). Kb. 50%-ra tehető azoknak a száma, akiknek a tűrőképessége kb. 1/2 l liter tej (kb. 24 g laktóz), és kb. 1 liter tejnél (kb. 50 g laktóz) már minden laktózérzékenynél megjelennek a tünetek. A laktózérzékenyek egy részénél az intolerancia olyan fokú, hogy a legkisebb tejcukor-mennyiség is kiváltja a tüneteket. Laktózmentesnek minősül, ha egy termék: 0,1 g laktóz / 100 g határérték alatt van. Egy általános szabály, hogy minél magasabb egy tejtermék zsírtartalma, annál alacsonyabb a tejcukor mennyisége a termékben. Az élelmiszerek többsége több-kevesebb tejjel vagy egyéb laktóztartalmú tejtermékkel készül. Tejport, savóport tesznek a konzervekbe, egyes húskészítményekbe (pl. párizsi, virsli, stb.), a süteményekbe, a jégkrémekbe és egyéb édességekbe. A laktózmentes diétához szükséges, hogy minden megvásárolni kívánt élelmiszernek gondosan tanulmányozzuk az összetételét. Csak azt vegyük meg, amelynek az összetételt mutató címkéjén nincs utalás tejre, tejporra, tejszínre, savóra, savóporra, íróra, íróporra, stb. Tejcukormentes termékeink Tejcukrot (laktózt) tartalmaznak
Gyógyszerek esetleges glutén, vagy laktóz tartalma. Amire nem szoktak gondolni Tejfehérje allergia A kazein családba tartozó fehérjék zsírban oldódóak,a tejben található fehérjék 80%-a ide tartozik. A legtöbb tejfehérje allergiát a kazein fehérjék okozzák. A savófehérjék vízben oldódóak, és sokkal kevesebb allergiás reakciót váltanak ki. Elképzelhető, hogy van olyan tejfehérje allergiás, aki csak egyikre vagy másikra allergiás, bár a legtöbben mindkettőre. Tejfehérjementes étrend: minden tejjel készült étel, ital fogyasztása tilos. Nem ehető sajt, túró, tejföl, kefir, vaj, joghurt, tejszín.
|
|||||||||||||||||
frissítés: 2021.10.30 |
Súly: | 1 g |