Glutation hatása
A glutathion fontos szerepet játszik a méregtelenítő folyamatokban azáltal hogy képes a toxinokhoz (pl. nehézfémek, peszticidek) kötődni, majd átalakítani őket olyan formába, hogy a vizelettel, illetve az epével ki tudjanak ürülni.
A GLUTATION mint egy pajzs védi szervezetünket a különböző külső behatásoktól , melyek különböző betegségek előidézői lehetnek (pl. UV sugárzás, radioaktív anyagok, szabad gyökök, különböző méreganyagok stb.)
A szabad gyökök keletkezése bonyolult és szinte kiszámíthatatlan reakciók egész sorát indíthatják el a szervezetünkben, egyaránt károsíthatják a zsírokat, fehérjéket és a nukleinsavakat. A szervezetben többféle antioxidáns (szabad gyök fogó) van jelen. Egyik ilyen fontos antioxidáns például a glutation is, amely az emberi szervezetben természetes formában is jelen van. A kémiai szabad gyökök túlzott termelődése végső soron mindig valamilyen betegségben nyilvánul meg, ennek a legsúlyosabb formája a rákos daganat kialakulása. A glutation hatástalaníthatja azokat a szabad gyököket, melyek összefüggenek az öregedéssel, és lelassíthatja annak folyamatát, és újjáépíti a roncsolódott sejteket.
A glutation megfelelő jelenléte késlelteti az oxidációs folyamatokat, így például fontos szerepet kap az őszülés ellen is. Ahogy öregszünk, védekező rendszerünk egyre kevésbé tud megküzdeni a folyamatosan keletkező szabad gyökökkel. . A glutation hiánya először az idegrendszert érinti, mely koordinációs zavarokhoz, majd később felismerő-képességünk csökkenéséhez vezet. Az eddigi kutatások alapján súlyosabb idegrendszeri betegségek kialakulásában, így például a Parkinson-kór, Sclerosis multiplex, Alzheimer-kór kialakulásában is szerepe van a glutation hiányának. felgyorsíthatja a regeneráció folyamatát. Ízületi gyulladásoknál kifejezetten pozitív hatású.
Amíg a szervezetben elég antioxidáns van jelen, képes lebontani a hidrogén-peroxidot, és így meg tudja akadályozni a haj és a szőrszálak őszülését. Amikor csökken a glutation a szervezetben (kor előrehaladtával), akkor jelennek meg az ősz hajszálak.
A haj igényli a glutation nevű vegyületet ahhoz, hogy pigmentet tudjon termelni, azaz létejöjjön benne a szín. A glutation továbbá képes megvédeni a szervezetet a szabad gyökök képződése ellen.
A szervezet glutation hiányát olyan megbetegedések idézhetik elő, melyek során megnő a glutation szükséglet, mint például a szintézishez szükséges aminosavak hiánya, illetve olyan betegségek, melyek akadályozzák a glutation szintézisét. Néhány példa azokra a betegségekre, melyek kapcsolatban vannak a szervezet glutation hiányával: diabetes, májbetegségek, szürkehályog, A glutationt az emberi szervezet képes ugyan előállítani, de a korral jelentősen lecsökken a mennyisége. A glutation nagy része a májban található. Szabályozni képes a sejtnövekedést, küzd a keringő zsírok véráramban való oxidációjáért, szintetizálja és javítja a DNS-t, segíti az aminosavak bejutását a sejtekbe, illetve méregtelenítő és immunerősítő hatással rendelkezik. A glutation megfelelő forrása a grépfrút, a dinnye, az őszibarack, a spenót és a spárga.