Hemoglobin A 1c
Hba1c, avagy a Glikált hemoglobin
A hemoglobin az a fehérje, amely a vörösvértestekben az oxigént szállítja. Mint más fehérjék, a hemoglobin is “glikálódik”, azaz a cukor összekapcsolódik a hemoglobin molekulával, melyből úgynevezett glikált hemoglobin keletkezik.
Mit mutat ez az érték ?
A HbA1c értéke azt mutatja meg, hogy az összes hemoglobin hány %-ához kötődött hozzá cukor. A vérben lévő glikált hemoglobin mennyisége az utolsó két hónap átlagos vércukor koncentrációjától függ, és gyakorlatilag független a vércukorszint pillanatnyi értékétől. Érdekel hogy alakult az átlagos vércukorszinted az elmúlt 8 hétben?
Minél magasabb az átlagos vércukorszint, annál több hemoglobin alegység köt meg cukrot (négy van vörösvértestenként). A kötés pár óra alatt stabilizálódik és onnantól nem lesz visszafordítható, így a cukor nem válik le a hemoglobinról.
Egészséges egyénekben a HbA1c értéke 4-6 % közötti (körüli), referenciatartománya (hivatalos normál értéke): 3,9-6,9 %. Meghatározása történhet kapilláris teljes vérből, vénás teljes vérből, vagy vénás plazmából. .