-
-
- különböző baktériumok méreganyagai, vírusok, baktériumok ( Campylobacter, Salmonella, Shigella, Escherichia coli.) |
-
-
-
-
-
-
- ételmérgezést kiváltó kórokozók elszaporodása a bélcsatornában. |
-
. A fertőzött, szennyezett vízben lévő paraziták, mint pl. a Giardia |
-
- utazásokat kísérő (a fejlődő országokban) higiéniás körülmények elégtelenség |
-
- antibiotikum-kezelés, ahol az antibiotikum a jó és rossz, hasznos és káros baktériumokat egyaránt "lepusztítja", így viszont megbomlik a szervezet, a bél normális baktériumflórája. Ilyenkor alakulhat ki pl. az ún. Clostridium fertőzés, ami súlyos hasmenést eredményezhet. |
-
-Laktóz-intolerancia: a laktóz, tejcukor a tejben, tejtermékekben fordul elő. Genetikai okok miatt sok ember nem képes a laktóz megemésztésére, ezért laktóztartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztását követően hasmenés (is) kialakulhat náluk. |
-
-
-Fruktóz okozta zavar: a gyümölcscukor a gyümölcsökben, mézben fordul elő jellemző módon. Egyes üdítőkben segédanyagként szerepel. A helyzet hasonló, mint előbb, akinek fruktóz-emésztési zavarai vannak, hasmenéssel fog reagálni. . |
-
-Mesterséges édesítőszerek: a rágógumiban és cukormentes élelmiszerekben lévő szorbit, mannit és a mesterséges édesítőszerek is okozhatnak – egyébként egészséges embereken – hasmenést. |
-
-Sebészet, műtéti beavatkozások: hasműtétek, esetleg epeműtét utáni s jelentkezhet hasmenés. |
-
-
-
-
-magnézium tartalmú savkötők, |
-
-
-
-
-
-
-hasnyálmirigy elégtelenség, |
-
-különböző eredetű felszívódási zavar. |
|