Antioxidánsok-szabadgyökfogók
Az antioxidánsok szerepe a szabad gyökök hatástalanítása, az oxidatív stressz kivédése illetve az ebből eredő károsodások és betegségek megelőzése.
Szabad gyökök
A szabad gyökök párosítatlan elektront tartalmazó,nagy reakcióképességű, igen rövid életű ingatag reaktív molekulák/ részecskék, melyek kontrollálatlanul képesek hozzákötődni minden sejthez amivel kapcsolatba lépnek. Egy másik elektron után kutatnak, hogy új párt hozzanak létre, így károsítják testünk ép sejtjeit, mert onnan veszik el a keresett elektront, ahonnan csak tudják.
Keletkezésük
Sejtjeink nagy része saját maga termel szabad gyököket, mégpedig azért, hogy azok elpusztítsák a szervezetbe bejutott kórokozókat.
A szervezet ezen védelmi rendszere optimális esetben a saját maga által termelt szabadgyököket semlegesíteni is képes. Ha a kelleténél több szabadgyök kerül a szervezetünkbe( pl környezeti ártalmak ), vagy nem adjuk meg testünknek a semlegesítő folyamatokhoz szükséges tápanyagokat, akkor az egyensúly felborulhat, és a szabadgyökök pusztítása már nem csak a kórokozókat fenyegeti, hanem szervezetünk ép sejtjeit is. A legtöbb károsodást a javító enzimek helyre tudják állítani, de azoknál a sejteknél, ahol ez nem sikerül, rövidesen működési zavarok léphetnek fel. A szervezetben felszabaduló szabadgyökök megpróbálnak olyan stabil molekulákhoz kapcsolódni, mint a sejtekben található proteinek, zsírok és egyéb genetikai állományok, amelyektől elektront szerezhetnek maguknak. Ez az elektronszerzés azonban az adott sejtek károsodásához vezet.
A szabadgyökök szintjének emelkedéséhez hozzájárul a dohányzás, a stressz, a drog- és alkoholfogyasztás, különböző sugárzások, valamint a vegyileg szennyezett élelmiszerek fogyasztása is. Amennyiben szervezetünkben alacsony az antioxidánsok és magas a szabadgyökök száma, szív- és érrendszeri valamint daganatos betegségek léphetnek fel, szemünk, idegrendszerünk és ízületeink kóros elváltozásaira is számíthatunk.
Az egyik legjellemzőbb szabadgyök az oxigén molekula felbomlásával jön létre. Az oxigén eredetileg O2 formában fordul elő, amelyben két oxigén atomhoz két elektron csatlakozik. Amikor külső hatásra (például UV sugárzás vagy az emésztési folyamat) ezek elválnak, akkor mind a két elektron a negatív töltésű oxigén atomhoz kerül és a pozitív töltésű oxigén atom egyedül marad. Az oxidációs folyamatok többnyire a kémiailag kötött energia felszabadulásával járnak, ezért energiatermelők. Oxidáció során keletkezik hőenergia.
![]() |
Szabadgyökfogók (antioxidánsok)
Olyan vegyületek, melyek a szabadgyököket hatástalanítani, vagy gyengíteni tudják. Működésük alapján lehetnek első- vagy
|
Az elektront leadó partner oxidálódik, oxidációs száma nő. Ezek a reakciópartnerek a redukálószerek.
Az elektront felvevő partner redukálódik, oxidációs száma csökken. Ezek az oxidálószerek.
Egész életünk folyamán ki vagyunk téve a szabadgyökök által okozott károsodásnak, amely számos betegség és az öregedés forrása is egyben. A természet gondoskodott megoldásról is, és olyan hozzáférhető antioxidáns vegyületeket "adott", melyekhez táplálkozás során hozzájuthatunk.
![]() |
Mit tehetünk?
Antioxidáns tartalmú ételek, vagy belőlük készült jó minőségű étrend kiegészítőkkel és vitaminok ( A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, Cink, Magnézium, Szelén, Karotinoidok, Flavonoidok és az egyéb polifenol vegyületek) fogyasztásával javíthatunk ezen eredményeken. Az antioxidánsok számát a tea (zöld és vörös tea) valamint a kávé fogyasztásával is növelhetjük.
ORAC
Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) érték egy anyag mutatja 100 grammra számolva.
Az ORAC érték megmutatja egy bizonyos élelmiszer, kiegészítő vagy összetevő szabad gyök pusztító (szabadgyök elnyelő képességét) és semlegesítő képességét. Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk. Vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin vagy kémiai anyag annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.
Antioxidánsok részletes áttekintése termékajánlással
![]() |
![]() |
A szakemberek naponta 5000 ORAC értékű fogyasztást javasolnak, azonban ha valaki nagyobb mértékben van kitéve a szabadgyökök károsító hatásának, például sportol, dohányzik vagy egészségtelenül táplálkozik, javasolt a bevitelt akár duplájára növelni.
Szervezetünk antioxidáns igényét jelentős mértékben befolyásolja az egészségi állapotunk, a korunk, a környezeti terheltségünk, és hogy táplálékaink napi szinten mennyi antioxidánst, ezen belül mennyi flavonoidot tartalmaznak. Ha többet fogyasztunk a szükségesnél, akkor szervezetünk a felesleget a vesén keresztül kiüríti.
A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása
A gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával jelentős, 15-20 százalékos antioxidáns-szintemelkedés érhető el, különösen, ha azok nagy ORAC értékűek. Ahhoz azonban, hogy a plazma és a szövetek antioxidáns kapacitása jelentősen növekedjen, a napi bevitelt 3.000-5.000 ORAC egységre kell megnövelnünk.
Farkasbogyó (LICIUM)
Orac értéke, vagyis antioxidáns szintje az egyik legmagasabb az élelmiszerek között: értéke 25 000 µmolTE/100g körül mozog az ORAC skála szerint, ami a gyümölcs érése és szüretelése során jelentkező időjárási körülmények és az aszalás hossza függvényében változhat.
![]() |
Acai berry
Egyes kutatások szerint az acai-nak még az áfonyánál, fekete ribizlinél, a kökénynél is erősebb az antioxidáns kapacitása. A kutatások azonban még folynak. Az Acai Berry másodlagos hatásának mondhatnánk a természetes fogyás elősegítését, nyilvánvalóan az őslakosok nem ezért fogyasztják azt előszeretettel évszázadok óta, sokkal inkább gyógyító hatása miatt. Az Acai Berry gyógyító hatása összetételének köszönhető, mely elképesztő mértékű antioxidánst, valamint rengeteg vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Jelenleg nincs még egy ilyen gyümölcs a világon, mely az Acai Berry összetételével vetekedhetne, akár minőség, akár mennyiség szempontjából.
Antioxidáns összetételéből adódóan az Acai Berry gyorsítja az anyagcserét, ezáltal megakadályozza a tápanyagok lerakódását, ebből adódik zsírégető tulajdonsága.
Gránátalma
A GRALMA fő összetevője az "ókor életelixírje", a gránátalma kivonata. Polifenol antioxidánsai (ellagsav, punikalagin), valamint a készítmény lecitin, folsav és rezveratrol tartalma fontos szerepet tölt be egészségünk, elsődlegesen a kardiovaszkuláris rendszer épségének megőrzésében. Segíti a szív és az erek egészségét, és szerepet játszik az egészséges koleszterin szint, vérnyomás és HDL/LDL arány fenntartásában. A készítmény ellagsav tartalma nagyban segítheti a sejtek egészséges osztódását.
Több antioxidáns gyümölcsből készült antioxidáns készítmény
Q10 vitamin |
|
frissítve:2021.09.03