A glükózamin(2-amino-2-deoxiglükóz.)
Fontos építőeleme a porcszövetnek. Természetes anyag, tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő. Kis mennyiségben a glükozamin a legtöbb táplálékban megtalálható, azonban a legnagyobb arányban az új-zélandi taréjos zöldkagyló tartalmazza. A glükózamin egy amino-monoszacharid.
Segít a károsodott ízületi porcok regenerálódásában,gátolja a porcot bontó enzimnek a működését. Az étkezéssel, vagy étrendkiegészítőkkel bevitt glükózamin elősegíti a proteoglikán szintézist, ezáltal lassítja, illetve megszünteti az arthrosisos betegek szervezetében lezajló porckárosító folyamatokat.
A glükózamin szokásos napi adagja felnőtteknek kúraszerű alkalmazásban 1500 mg.
3 hónapos kúra után 2 hónapos szünet tartása tanácsos.
Az izületi fájdalmat mérsékli, az izület mozgathatóságát jelentősen javítja.
Az újzélandi taréjos zöldkagylónak több mint 13% a glükozamin tartalma.
Természetes Kenőanyaga az ízületeknek
Minden glükozamin molekula 2-3 vízmolekulát köt magához, így alakulnak ki a sejt közötti vízterek, melyekben gyakorlatilag "úszkálnak" a működő (funkcionális) sejtek. Ezen sejtek anyagcseréje a sejt közötti víztereken keresztül történik, ezek vannak kapcsolatban a legapróbb vérerekkel, a kapillárisokkal. A glükozamin azonban az anyagcsere-folyamatban mint tápanyag is részt vesz, tehát egy része folyamatosan elhasználódik. A sejt közötti vízterek mennyisége a kor előrehaladtával csökken (kiszáradás, ráncosodás), akárcsak a szövetek rugalmassága, ami az ízületek esetében a legszembetűnőbb: fokozatosan a mozgásképesség jelentős csökkenéséhez vezet.
Tilos használni azoknak, akik a kagylófélékre allergiásak!!
A porckopásról
Súly: | 0 g |