arcanum webáruház, webshop

Üdvözöljük!

    

Egyéb kategória

Termék kategória

Gyártó

Ismertebb márkák

Az ismertebb termékek, melyeket nálunk is megtalálhat.

Alocado, air wolf, armonia, aromax, babé, bálint, boextra, béres, bioco, bioheal, bionit, bionit, biomed, biotech, boiron, cerumen, deva, dr. chen, dr. herz, dr. czeizel, dr. organic, dr. aliment,  dr. theiss, energy, estrea, eveline, frezyderm, gere, gyógyfű, hélia, herbária, herbiotikum, holistic pharma, innopharm, interherb, jamieson, jinjang, jutavit, kék lukács, masteraid, mecsek, medicura, naturtanya, naturland, ocso, pharmadoct, pharmaforte, pharmavit, sanct bernhard, sandoz, scholl, schüssler, silanus, solio, supherb, swanson, vita crystal, vitaday, vitamin station, vitamintár, vitanorma, vitapaletta, walmark, varga, jamuna, arkocaps, bioeel, celsus, bach, dr kelen, hillvital, netamin, panarom, virde, vitaking

Akciós termékek

HYAL-JOINT kapszula 30x
HYAL-JOINT kapszula 30x

bruttó 7.200 Ft
AKCIÓ! - 19%
bruttó 5.800 Ft

További akciós termékek

Bisnode

bisnode

Kölcsönhatások

Hivatalos adatok

ogyei
     felügyeleti szerv:
Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Felhasználási feltétel (ÁFSZ)

Adatkezelési tájékoztató
Jogi nyilatkozat

Vérszegénység és vashiány tünetei kezelése.

Tudástár online olvasásra / Azonosító: 06461

bruttó 1 Ft
db
Vérszegénység és vashiány tünetei kezelése.

Vérszegénység, vashiány kezelése

 

A vörösvértestek  ( vvt) feladata az oxigén felvétele, szállítása és a szén-dioxid leadása.
A korong alakú vörösvérsejtek a vörös csontvelőben képződnek. Az érett vörösvérsejtekben már nem találunk sejtmagot, , így  valójában nem is tekinthetők sejtnek. A vérszegénység a vér vörösvértest koncentrációjának csökkenését jelenti,  ami vas-, folsav-, B12-vitamin-hiányból eredhet. A vérszegénység nem betegség, hanem tünet, mely egyéb szervek betegségeihez társulhat, ezért lehet lényeges konkrétabban tisztázni kialakulásának okát.  A vashiány a leggyakoribb ásványianyag-hiány a világon, nőkben és  férfiakban és gyermekekben is egyaránt vashiányos vérszegénységet okoz.  De fontos tudni, hogy nem minden vérszegénységet oka vashiány.

A vashiány többségében két okból következik : az egyik az elégtelen vasfogyasztás, a másik a fokozott igény, vagy

                       Vashiány teszt 1x
vérveszteség. Akkor is  vérszegénység alakul ki, amikor   a szervezet vastartalékai kimerülnek.  Vashiány eredményez az, ha "valami" a táplálék vastartalmát felszívódásra képtelen helyzetbe hozza, azaz gátolja a vasfelszívódását. A táplálék magas kalciumtartalma, vagy növények csersav illetve fitát tartalma ezt eredményezi.
Szerepelhet még vérszegénységet kiváltó okként a fokozott vörösvérsejt-pusztulás, amikor valamilyen rendellenes működés folytán a vörösvérsejtek idő előtt elpusztulnak. Bár a csontvelő élénkebb termeléssel igyekszik az egyensúlyt fenntartani, amikor a pusztulás mértéke meghaladja a termelődését, kialakul az ún. hemolitikus anémia állapota. A vörösvérsejthiány  azt eredményezi, hogy testünk sejtjei, szövetei nem jutnak elegendő oxigénhez ( mivel a vvt végzi a gázok szállítását )


Hogy a vérszegénység imént felsorolt típusai közül adott esetben melyik lép fel,  pontosan meghatározható vérképelemzéssel, illetve csontvelő vizsgálatával.

A vérszegénység leggyakoribb ( általános) tünetei:


-sápadtság
-gyengeség
-álmosság

 Életkor

Vas igény

6 hónapos korig

6mg

7-12 hónapos

8mg

1-3 éves korig

8mg

4-6 éves korig

10mg

7-10 éves korig

10mg

11-14 éves korig

nő 15mg
férfi 12mg

 

-fáradtság
-tanulási és koncentrációs készség csökkenése, memóriacsökkenés
-fejfájás
-fülzúgás
-szemkáprázás
-emésztési zavarok, étvágytalanság, székrekedés
-gyors légzés
-szédülés
-szapora szívverés
-hidegrázás, fázékonyság
-körmök homorúvá és vékonnyá válnak, lilásak, hosszanti barázdával
-éjszakai lábgörcsök  ( a köztudatban ezt általában magnézium hiányként azonosítják)
-súlyos esetben  mellkasi fájdalom.

Milyen esetekben fokozott a test vasigénye?

-Terhesség alatt

-rendszeresen menstruáló nők
-rendszeres véradók
-gyermekkor
-nagyfokú vérzés


A vörösvértestek átlagos életkora 120 nap. A vörösvértestek szétesésekor a vas újból hasznosul új hemoglobin molekula létrejöttekor. Ily módon a vas nem távozik a szervezetből csak akkor ha vérvesztés történik ( véradás, gyakori orrvérzés, menstruáció, daganatok melyek bélvérzéssel járnak)

Több fajta vérszegénység van, attól függően, hogy mi miatt alakul ki. Vas hiány okozza, vagy más okok. De a tüneteik hasonlóak. Nehéz megkülönböztetni csupán csak a tünetek alapján. Ezek
a fáradékonyság, csökkent terhelhetőség,hajhullás,  gyengeség, fejfájás, szédülés sápadtság, fokozott szívdobogás-érzés, hangyamászás a lábakon.   A torokban lévő gombóc érzete ugyancsak tipikus panasz, duzzadt érzékeny nyelv, ahogyan időnként a nyelési zavarok is. Kanál alakú körmök.


A vasban gazdagabb ételek fogyasztása ugyan segíthet a problémán, azonban vashiányt az is okozhat, hogy a bevitt vasat nem képes a szervezet felszívni, hasznosítani, ez pedig már gyógyszeres kezelést igényel.  A vashiánynál alkalmazott gyógyszereknek alapvetően két csoportja van. Az vas  (ferro) a másik vas 3 (ferri) típusú vasat tartalmaz. Az étrend kiegészítők és gyógyszerek ezt a kétféle  vasat tartalmazzák. Eltérő a felszívódási tulajdonságuk, így fontos hogy a tájékoztatóban megadott módon szedjék, betartva az étkezéshez társított információt   Figyelni kell arra, hogy a beteg ne vegye be a vaskészítményeket néhány fajta gyógyszerrel egyidejűleg - például savcsökkentőkkel.  A tea és a kávé szintén csökkenti a vas felszívódását , így ne ezekkel nyeljük le. Elég közismert, hogy  a C-vitamin segíti a vas felszívódását, így sok készítménybe már eleve beleteszik a C vitamint.

A
húsféleségekben több a vas, mint a növényekben. Aki tehát nem vegetáriánus, de a rizikócsoportba tartozik, annak lehet több húst és májat fogyasztania. Vegetáriánusoknál  egyes magvak segítenek, pl szezámmag és a pisztácia. Mellettük a hüvelyes zöldségek, a teljes kiőrlésű lisztek is hasznosak, mert ezek is több vasat tartalmaznak. Enyhe vashiánynál gyógyszerre nem feltétlenül van szükség, sokszor a táplálkozás módosítása is elég vagy az étrend kiegészítők szedése.

l.

Vas tartalmú készítmények
Enyhe mértékű vérszegénység kezelésére recept nélküli  gyógyszerek, és étrend kiegészítők állnak rendelkezésre. Gyerekeknél a vas készítményekkel vigyázni kell. Csak akkor adható ha a tájékoztatóban, vagy a dobozon az adott korosztálynak találnak adagolást. A vas szedése a széklet színét sötétebbé változtatja, esetleg feketévé. Ez teljesen ártalmatlan dolog, a vas-szulfid okozza. A vas a vékonybélben szívódik fel. Felszívódásához szükség van B12 vitaminra. A nők napi vas szükséglete kb 15mg, férfiaknak 12mg. Lejjebb egy táblázatban életkor szerint csoportosítottuk a vas szükségletet.
A táplálék vastartalmának kb 10%-a szívódik fel, hiány állapot esetében  ez megnő 25-50%-ra.
A test tehát meg tudja változtatni a felszívódási arányt. A vasfelszívódási arány megváltoztatását és a vasbeépülés elősegítését segít átállítani  a Schüssler Nr.3-as sója.    A növényi vastartalom felszívódása mindössze 1,5%-ra tehető. A vasfelszívódását jelentősen csökkentik a csersav tartalmú táplálékok. Ilyenek a tea, kávé. Terhesség és szoptatás alatt a vasszükséglet jelentősen megnő.

 Ferrotone vas tartalmú forrásvíz 14x20ml 4 éves kortól

Különleges, mert


  • vastartalmát a szervezet 40%-ban hasznosítja

  • könnyen emészthető, nem okoz puffadást, székrekedést, hányást

  • nem színezi el fogakat és a székletet

  • egy zacskó elfogyasztása megfelel 4 kg brokkoli vastartalmának
  • gyermekeknek már 4 éves kortól

 Ferrum phosphoricum D6 80x (SCHÜSSLER SÓ) Nr3

Vérszegénység: Calcium phosphoricum D6 3x 1 egyik nap, Ferrum phosphoricum D6 3x 1 másik nap- a vérszegénység rendezéséig.

Vas szirup 250ml dr Milesz

A készítmény alkalmazása ajánlott:
- Elégtelen vasbevitel esetén pl.: szigorú diéta, egyoldalú táplálkozás,
- Megnövekedett vasigény esetén pl.: fogamzó korban lévő lányok, illetve hölgyek részére.
- Vérveszteség esetén: pl.: baleset, műtét után a megnövekedett vasszükséglet kiegészítésére.
Ajánlott napi adag
Felnőtteknek: 5 ml (a mellékelt adagolóval mérve)

 Ferro Kid vas szirup 200ml (őszibarack ízű) 4hónapos kortól

Adagolás: 4 hónapos kortól kizárólag orvosi javaslatra és az orvos által előírt mennyiségben alkalmazható. Amennyiben az orvos másképp nem rendeli az adagolás a következő:  4 hónapos kortól-1 éves korig napi 5ml
                                           1 év felett 2x5 ml.
3 éves korig célszerű az orvosi konzultáció.

Béres vas vital 30x

A Vas Vital filmtabletta hatóanyagai:


  • vas, mely nélkülözhetetlen a vérképzéshez és ezáltal a szervezet megfelelő oxigén ellátásához,

  • folsav, mely alapvető szerepet játszik a vérképzésben és nélkülözhetetlen a sejtosztódáshoz,

  • C-vitamin, B12-vitamin, cink és réz, melyek segítik a vas felszívódását, és elengedhetetlenül fontosak a vörösvérsejtek képződéséhez.

Vas 35mg nyújtott hatású tabletta 60x Jamieson Vas 35mg nyújtott hatású tabletta 60x Jamieson
Vas plusz tabletta 30x Walmark * Vas plusz tabletta 30x Walmark *
Vaserő csepp 30ml Celsus Vaserő csepp 30ml Celsus

Ferrocomp forte tabletta 20x

Egy tabletta 10 mg vasat, 3 mg cinket, 1 mg rezet, 1 mg mangánt, 0,06 mg cobaltot, 0,2 mg folsavat és 20 mg C-vitamint tartalmaz természetes eredetű poligalakturonsavhoz (pektin) kötve.

Vas kapszula Sanct Bernhard 120x * Vas kapszula Sanct Bernhard 120x *

Vas komplex kapszula 32x Vitaplus


Hatóanyag:

kapszulánként: 14 mg vas, 100 mg C-vitamin, hisztidin 25 mg, 1 µg B12-vitamin, folsav 0,4 mg.

Ferrum metallicum C9 4g

Vas+Cink komplex C-vitaminnal és folsavval 70x Bioheal * Vas+Cink komplex C-vitaminnal és folsavval 70x Bioheal *

Krauterblut -S vas szirup 250ml (3 éves kortól)

Szakirodalmi adatok alapján a termék organikusan kötődő kétértékű vasat és gyógynövénykivonatokat tartalmaz, amelyek a vérképződést segítik.

 Jutavit Vas komplex Forte 18mg tabletta 40x

Hatóanyagok/1 tabletta:
Vas 18mg
C-vitamin 100mg
Cink 12mg
Folsav 400ug
B-12 6ug

 Ferrovit kapszula 30x Bioextra

Hatóanyagok

A felnőtteknek napi ajánlott adagja  (1 kapszula) tartalma

Vas

14 mg

Cink

10 mg

Réz

1 mg

B6 vitamin

1,4 mg

Folsav

200 µg

B12 vitamin

2,5 µg

 

Dr. M Prémium Vas+ kapszula 60x Dr. M Prémium Vas+ kapszula 60x
Dr. Steinberger Piros szőlőlé Bio 750ml * Dr. Steinberger Piros szőlőlé Bio 750ml *
Dr.Steinberger PLUS Eisenblut 450* Dr.Steinberger PLUS Eisenblut 450*
Dr.Steinberger Kinderglück vassal Bio 750ml * Dr.Steinberger Kinderglück vassal Bio 750m
Vas 8mg +C-vitamin pezsgőtabletta 20x Vas 8mg +C-vitamin pezsgőtabletta 20x
Ferohel szirup 180ml Diethpharm Ferohel szirup 180ml Diethpharm
Lady Vas csepp 30ml Celsus Lady Vas csepp 30ml Celsus

 

 

  


.

Súly: 0 gMegtekintve: 1841KAPCSOLAT

   06-94-379-028 munkanapokon: 9-16 ór
   9766 Rum, Szombathelyi u. 1.
   Üzenet küldése


HÍRLEVÉLGlutén gyógyszerekben    homeopátia allergia    DEPRESSZIÓ, alvászavar    schüssler alkalmazás képekkel    Terhességi vitaminok    GYÓGYNÖVÉNYEK betegségekre    Koleszterin    Beszerzése hosszadalmas    Candida diéta    ÉTREND KIEGÉSZÍTŐK    ékszer táblázat    Deva folytatás    Schüssler tünet    vitamin igény folyt    Zöldkagyló hatása    Glukózamin szulfát    MSM    KURKUMIN    Kondroitin szulfát    Édesítőszerek fajtái    Természetes antibiotikumok    szemcseppek    Ellenőrzés    Vásárlási tájékoztató    Szelén hatásai    BACH virágesszenciák    Szállítási költségek    TOJÁS, TEJ, PORATKA,MACSKA ALLERGIA    Biztonsági adatlapok    Szénanáthát kimutató teszt    Immunrendszer    Tejelválasztás    Kék Lukács termékek    Féreghajtó, féregirtó    körömvirág hatása    Termékenység    Sugárkezelés    Önvizsgálati teszt folyt    Promóciós kód    Virágesszecia folyt.    vizelet vizsgálat    Aminosavak    Ínhüvely gyulladás    Mi okoz hányingert?    allergia kezelése    Vitamin 6 hóig    Vitamin 7-12 hóig    Vitamin 1-3 éveseknek    Vitamin 4-6 éveseknek    Vitamin 7-10 éveseknek    Vitamin 11-14 éves    Vitamin 15-18 éves    Vitamin 19-50 évesek    arcüreg gyulladás    Vitamin 50 éveseknek    Vitamin terheseknek    Vitamin szoptatóknak    Vitamin fizikai munka    Vitamin stressz alatt    Vitamin dohányzóknak    Vitamin alkoholisták    Vitamin klimax alatt    Emésztés összefoglaló    Fogamzás elősegítése    Köszvény kezelése    Ajakápolás    FOGYÁSI TRÜKKÖK    Deva általános    Horoszkóp-ásványok    Mi okoz hasmenést?    Prolaktin    összetett deva spray    Ágymelegítők    bárányhimlő    Korai magömlés    GINKGO BILOBA    Bioco termékek    Hasizomerősítők    Pharmaforte termékek    Ásványi anyagok hiánya- túladagolás    Idegkárosodás ( NEUROPÁTIA )    BISNODE    SCHÜSSLER terhességben    Energy termékek    hüvelyi pH    Ránctalanítók    Arclemosó, tonik, maszk    Szemránckrémek    Bőrfeszesítő, tömörség    Növényi kivonatokkal    Arany, gyémánt, ezüst    rozacea, vitiligo, májfolt, pigment    Állati eredetű    Hidratálók    Jód pótlása    Vesekövesség    allergia egyéb szerei    Asztma kezelése    Szappanok    Körömápolás    Intim mosakodás    Visszér kezelése    Aranyér    Porcerősítők komponens    Vitamin 50 éven felül    Vitaminok férfiaknak    vitaminok cukorbetegeknek    Vitaminok felnőtteknek    Ásványi (Ca, Mg, Se, Zn)    Vas tartalmú készítmények    PATTANÁSOS BŐR    Étvágycsökkentők    Bélflóra helyreállítása    Gyomorégés    puffadás kezelése    Emésztési problémák    Hányinger csillapítása    Tejcukorérzékenység    Bőrgomba    Körömgomba    Hüvelygombásodás    Herpesz    Műfogsor ápolása    Fogínysorvadás    Fényvédelem    Torokfertőtlenítés    Diabetikus édesség    Édesítőszerek    hüvely szárazság    klimax teszt    Lisztérzékenység    candida kimutatása    ovuláció időpontja    székletvér    drog tesztek    ételintolerancia    prosztata teszt    Húgyúti fertőzés    Fertőzőbetegségek    Ekcémás bőr    fogzás    hasfájós csecsemő kezelése    Orrjárat tisztítás    popsiápolás    fejbőrápolás, koszmo    Q10 vitaminok    Homoktövis    grapefruitmag    Sebellátás, sebkezelés lehetőségei    Tabletták hajhullásra    Fülzsír kezelése    Hialuron tartalmú    Lúgosító teák    általános erősítő    HALOLAJ    Lenmagolaj    Omega-3 gyerekeknek    fokhagyma medvehagyma    IDŐSKORI LÁTÁSROMLÁS    Műkönnyek szemszárazságra    Méregtelenítő tapaszok    Béltisztító termékek    Méregtelenítés    Béta glükán tartalmú    Paradicsom kivonat    Fűrészpálma kivonat    Progeszteron    Holt-tengeri termékek    Ásvány ékszerek 1.    Ásvány ékszerek 2 folyt.    Dr. Organic termékek    Aloe vera termékek    Narancsbőr    Psoratinex pikkelysömörre    Hair nice termékek    E recept    facebook kedvelés    ásványok tisztítása, energetizálás    Vizeletcsepegés    Böngésző folytatasa    Cigaretta terhesség alatt    Alocado termékek    Őszülés elleni    Növényi szterinek    Schüssler kereső    Hány nap múlva    Bélférgesség    Fizetési módok    személyes átvétel    megjegyzés a rendelés    Egyedi ékszerek ásványból    Viviscal hajnövesztő    gyömbér    AJÁNDÉKOKNAK VALÓ    Száraz bőr    ÍZÜLETI KRÉMEK    Homeopátia szülés    Sebgyógyulást elősegítő    Macskagyökér kivonatok    Citromfű    Melatonin    Teakészítmények    Komló    Összetett készítmények    Orbáncfű    Egyéb készítmények    Rostok    Kolosztrum    A vitamin    B vitamin csoport    C vitamin    D vitamin    E vitamin    K vitamin    ŐSZÜLÉS    Olvasnivaló    Ráncosodás    Szájápolás-homeopátia    karkötők    Meridiánok    böngésző    Változás 2013.április 1-től    Ásvány számozása 2    Acidózis, alkalózis    Terhesség, szoptatás    Betegségek lelki okai    Porcerősítés gyermekkorban    Armonia termékcsalád    Preventa víz használata    Videók    Naturalswiss termékek    Akció    Vevőszolgálat    Vitamin ajánló    Antioxidánsok    Progeszteron női    Expediáláshoz    expediáláshoz Hasmenés    Schüssler krémek    Online Patika    Köröm elváltozások    online fizetés később    Zodiákus    méhen belüli fogamzásgátló eszközök    IBS irritabilis colon szindroma    Gombafertőzés ( bőr, köröm, hüvely)    Schüssler táblázat    Akvamarin    Amazonit    Ametiszt    Vércsoport diéta    Aventurin    Hematit hatása    Gránát hatásai    Hegyikristály hatásai    Jáspis hatásai    Holdkő hatásai    Howlit hatásai    Jáde hatásai    Kalcedon hatása    Karneol hatása    Malachit hatása    Napkő hatása    Rózsakvarc hatása    Rodonit hatása    adatkezelés folytatása    dr. Matejcsik Csaba homeopata    Orrcsepp/orrspray adagolása    Inkontinencia nadrágpelenkák betét    Mol pont lista 2    Figyelmeztetések, gyógyszerkölcsönh    Bankkártya elfogadás    OPÁLÜVEG    Hisztamin intolarencia    A Lyme kór kezelése tünetei    Kálium hatása    Króm szabályozza a vércukor azintet    Teafa olaj hatásai és termékek    Gyógynövények hatásai II.    Gógynövények hatásai III.    Betegségek és kezelési lehetőségei    Nátha( orrhurut) rhinitis acuta    kakaóvaj    Aminosavak hatása    Argánolaj, jojobaolaj, szőlőmagolaj    Tesztek allergiában, gyorsan segít    mi okoz viszketést?    Gyorstesztek otthoni vizsgálathoz    Vesekárosodásra utaló tünetek    Barátcserje hatása    Kullancs okozta betegségek    Mitől puffadok?    Dr. Herz termékek    Epekövesség    gyógyító ásványok    Természetes gyógymódok:légút    Vakcinák    vakcinák 2.    vakcinák 3.    Gyomorrontás    A Folsav szerepe    Policisztás ovárium    Ebédválasztó    Vérszegénység/anaemia    Betegségek (gyakoribb)    Tünetek/panaszok    Hogyan hatnak?    Diéták betedségekben    kólika, hasfájás homeopátiás    Viselkedési zavarok homeopátiával    Magas vércukorszint, hyperglikémia    Hasnyálmirigy és feladata    Konfliktus kezelés    Pajzsmirigy túlműködés    Mellékpajzsmirigy működés    Kölcsönhatások együttszedéskor    NYOMKÖVETÉS belföld -külföld    Spirál intrauterin fogamzásgátló    Futárszolgálattal kapcsolatos infó    További kedvezménye    Arcanum patika elérhetősége    Elállás    Csomagátvétel átvételi pontokon    Hemoglobin A 1c    Magas koleszterinszint okai    Rövid jellemzés    Deva virágesszenciák    Mannóz, d-mannóz    Ételmérgezés, ételfertőzés    Zsibbadás    közérdekű információk    Csípés kezelése homeopátiával    GDPR általános

SSL biztonságos vásárlás     Simple bankkártyás fizetés     Webáruház bérlés