KRÓM
Az eddigi kutatások szerint a szénhidrát-anyagcsere, a vércukorszint szabályozása a fő szerepe. Stabilizálja az
energia-háztartást, és jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, növelve a szervezet teherbírását és teljesítőképességét.
A nyomelemek közül a króm segít a szervezetnek felhasználni az inzulint, amely a vércukor szintet szabályozza és elősegíti a sejtek glükózfelvételét. A szervezetbe jutott króm hozzájárul a vércukor normális szinten tartásához. Emellett a króm a fehérje- és a zsíranyagcsere enzimjeinek alkotóeleme is. Megfelelő krómbevitel esetén a csökkent inzulin érzékenység (a sejtek érzéketlenné válnak az inzulin hatásaival szemben, így a hasnyálmirigynek egyre több inzulint) befolyásolható és így megelőzhető az időskori cukorbetegség (tablettás cukorbetegség). Amikor a hasnyálmirigy képtelen annyi inzulint termelni, amennyi a vércukor alacsonyan tartásához szükséges, kialakul a II. típusú cukorbetegség. A króm segítségével orvosolható ez a helyzet azzal, hogy a króm segít e sejteknek hatékonyabban felhasználni az inzulint.
Miután a szervezet krómtartalékai optimális szinte visszaállnak, a vércukorszint jellemzően csökken, és a cukoringadozás kezelhetőbbé válik.
A szervezet krómszükséglete:
A szervezetbe bevitt króm nagyon viszonylag rosszul hasznosul. A szerves kötésben lévő krómnak valamivel jobb a felszívódása.
0-6 hónap 0,02 mg (20 mikrogramm)
7-12 hónap 0,04mg (40 mikrogramm)
1-3 év 0,06 mg (60 mikrogramm)
4-6 év 0,08 mg (80 mikrogramm)
7 év felett egységesen (terhesség, szoptatás, menopauza) : 0,12 mg (120 mikrogramm)
Nehéz fizikai munka: 0,15mg (150 mirogramm)
Stressz 0,15 mg (150 mikrogramm)
Dohányzás 0,15 mg (150 mikrogramm)
Alkohol fogyasztás 0,2mg (200 mikrogramm)
Hétköznapi élelmiszereink közül a következők tartalmaznak krómot:
datolya, körte, paradicsom, gomba, kukorica, burgonya, tojássárgája, teljes kiőrlésű gabonapelyhek, szilva, különböző magvak, sörélesztő.
 |
Az alacsony zsírtartalmú ételek általában több krómot tartalmaznak, mint a zsíros ételek. Segíti továbbá a króm felszívódását a glicin, glutaminsav és a cisztin valamint a B3 vitamin, más néven a niacin. Gátolják a króm felszívódását: az élelmiszerekben előforduló adalékanyagok és a magas cukortartalmú ételek, az egyszerű cukrok.
A króm számos olyan betegség megelőzésében és kezelésében segít, amelyet az inzulinrezisztencia okoz vagy tesz súlyosabbá. A króm, mint nyomelem többek között az alábbi rendellenességek megelőzésében és kezelésében lehet hasznos:
- túlsúlyosság
- hypoglikémia (alacsony vércukorszint)
- agyvérzés
- magas vérnyomás
- Crohn-betegség
- vastagbélgyulladás
- fekély
- gyomorhurut
- sclerosis multiplex
- migrén
- pszichiátriai rendellenességek
A krómhiány
Króm szabályozza a vércukor szintet
A cukorbetegség kialakulásának hajlamát fokozhatja. Króm hiánya esetén jelentkezhetnek: édesség iránti éhségérzet, gyakori étkezési igény, fizikai–és mentális kimerültség. Elhízottaknál nagy valószínűséggel inzulinrezisztancia áll fent, ebben az esetben a súlyfölösleg egyszerre oka és következménye is e rendellenességnek.