Az ember K-vitamin szükségletét a táplálékkal felvett és a bélrendszerben élő baktériumok által termelt K-vitamin fedezheti. A kívülről bevitt K-vitamin körülbelül 20-70%-a szívódik fel. A K-vitamin zsírban oldódó vitamin. Két fő formáját különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják.
K2-vitamin
A csont élő szövet. Alapvetően a kemény külső és a szivacsosan puha belső részéből áll. Új sejtek és szövetek épülnek fel, a régiek pedig elbomlanak. Ezt a folyamatot két összetevő szabályozza: az oszteoblaszt sejtek, amik felépítik és az oszteoklasztok.
K2-vitamin jelenlétében az oszteoblaszt sejtek állítják az oszteokalcin nevű fehérjét. Ez a fehérje képes kapcsolni a kalciumot a csontmátrixhoz és felelős az egészséges csontok felépüléséért. Amíg a csontok épülése intenzívebb mint a csontok lebontása addig nincs probléma.
Az oszteokalcin egy K2-vitamin függő fehérje. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő működéséhez K2-vitaminra van szüksége. A hosszú távon fennálló K-vitamin hiány kalciumvesztéshez és a csont minőségének romlásához vezet. Azon népeknek, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak K2-vitamint tartalmazó ételeket, erősebb és egészségesebb a csontozatuk. Sajnos az általunk is fogyasztott nyugati diéták nem tartalmaznak elegendő K2-vitamint és ennek köszönhetően a populáció nagyobbik része hiányt szenved ebből a tápanyagból.
K1-vitamin
A K1-vitaminban gazdag: spenót, spárga, zöldborsó, zöldbab, burgonya, zöld tea, de a paradicsom is.
K-vitamin hiány léphet fel hosszan tartó bélbetegség, vagy hosszan tartó antibiotikum kezelés következtében is, aminek vérzékenység lesz a következménye. Kisbabáknál pedig a K-vitamin pótlás (szájon át adható olajos injekció, a KONAKION) azért szükséges, mert még fejletlen a bélrendszerük.
Vérzékenységet fokozó gyógynövények
Ginseng. A mentális és fizikai erőlét híres gyógynövénye, így sokan alkalmazzák kúraszerűen fontos prezentáció előtt, vagy általános közérzetjavítóként. Sokak úgy gondolják, hatására a műtétet is jobban viselnék, ám az igazság, hogy erősen megnöveli a vérzéses panaszokat, mert vérnyomás emelkedést okoz. Szedését egy héttel a műtét előtt ajánlott felfüggeszteni, ám a beavatkozás után, a lábadozási időszakban sokat segíthet, hiszen felgyorsítja a felépülést.
Fokhagyma. A fokhagyma tabletta kiváló immunerősítő, valamint csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, továbbá véd a különböző szívpanaszok ellen. A megannyi pozitívum ellenére a beavatkozás előtt egy héttel fel kell függeszteni az alkalmazását, hiszen nagy mértékben hígítja a vért. Érdemes továbbá tisztában lenni azzal is, hogy fokozza a véralvadásgátlók hatását, így lehetőleg ne alkalmazza huzamosabb ideig egyszerre a kettőt!
Galagonya Csökkenti a vérnyomást, a koleszterint, megelőzi az érelmeszesedést.
Gingko Biloba. A memóriajavító gyógynövény kedvelt táplálékkiegészítő mind a fiatalabbak, mint az idősebbek körében, ráadásul az érrendszerre is pozitív hatással van. Ajánlások szerint 2 héttel a műtét előtt célszerű elhagyni, mivel fokozza a vérzékenységet (főleg az agyban).A fokhagymához hasonlóak ne alkalmazza véralvadásgátló kezelés alatt!
Gyömbér. Kiváló gyomorerősítő, így csökkenti a hányingert, valamint segít leszámolni a náthával, miközben gyulladáscsökkentő hatása révén a fájdalmat és a lázat is csillapítja. Rossz oldala viszont, hogy "vérhígító" hatása miatt gátolja a véralvadást, így műtét előtt egy-két héttel fogyasztását függessze fel, ellenben a beavatkozás után érdemes alkalmazni, ugyanis csökkenti az utána fellépő esetleges rosszulléteket- mondja dr. Csókáné Török Orsolya, a Trombózisközpont fitoterapeutája.
Halolaj. Az Omega3-ban gazdag halolaj jótékony hatása széles skálán mozog: a bőrápolástól elkezdve a szíverősítésen át a koleszterinszint csökkentéséig számtalan problémára jó, így nem csoda, hogy több háztartásban is megtalálható. Azonban olyannyira megnöveli a vérzékenységet, hogy műtétek előtt 4-7 nappal célszerű felfüggeszteni a szedését.
Medvehagyma. A tavaszi erdei gyógynövénygyűjtő túrák népszerű növénye a medvehagyma, melynek értékes hatóanyagai "varázserővel" bírnak: C-vitamin tartalmának köszönhetően támogatja azimmunrendszerműködését, felső légúti megbetegedéseknél hurutoldó hatású. Fokozza az étvágyat és fertőtlenítő, illetve baktériumölő hatásának köszönhetően enyhíti az emésztési panaszokat. Rendszeresen fogyasztva csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének természetes módja. A nehézfém kivezetésére (pl. amalgám, ólom, arzén) is gyakran használják. A fokhagymához hasonlóan enyhe vérlemezke -trombocita- összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik, ezáltal a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat.