Dr. Aliment Lizin-C
L-lizin és C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő kapszula
Az L-lizin esszenciális aminosav étrendkiegészítő készítmények alkalmazásának tapasztalatai a herpes-simplex vírus által kiváltott tünetek kezelésében.
Valamennyien, akik együtt élünk a herpesz vírus által okozott betegséggel, jól ismerjük a kellemetlen kór lefolyását. A herpes simplex vírus támadásának tünetei rendszerint a száj és a szem környékén, az arcon vagy a végtagokon jelentkeznek. Az első tünetek, a kellemetlen viszkető, égető érzés után hólyagok keletkeznek, amelyek nedvedző sebbé alakulnak és egy-két héten keresztül csúfítják el az arcbőrt. A betegség tüneteinek megjelenése általában a szervezet legyengülésekor, megfázáskor vagy nehezen emészthető, zsíros ételek fogyasztásakor számíthatunk.
Az L-lizint tartalmazó táplálékkiegészítő készítmények „herpesz stop” hatásúak, azaz abban a fázisban állítják meg a betegség kifejlődését, amikor elkezdjük a szedését.
Az égető érzés megjelenésekor 3-4 tablettát bevéve a kellemetlen tünetek 5-10 percen belül megszűnnek. Számos esetben elegendő az első 3-4 tabletta bevétele, ami meg is akadályozza a herpesz megjelenését. Máskor viszont érezzük az első adag kiürülését a szervezetből: a vírus újra támad. Ekkor a második adagot bevéve a jól ismert kellemetlen érzés újra elmúlik, s a 3*3-4 tabletta napi bevételével folytatott 2-3 napos kúra után a tünetek nem térnek vissza, a hólyagok nem alakulnak ki. A betegség későbbi szakaszában, a herpesz megjelenése után kezdve a kezelést a hólyagok nem sebesednek ki és 2-4 nap alatt teljesen visszahúzódnak.
A 2-4 napig tartó kúra sikerességéhez felnőtteknél napi 4-6 gramm L-lizinre van szükség. Ezért 500 mg-os tablettákból felnőtteknek testtömegtől függően, napi 3*3-4, A gyerekeknek történő adagolás meghatározásához segítséget nyújt az alábbi mg/testsúly kg táblázat:

Toxicitás: nem toxikus, vesét megterhelheti a nagy dózis (napi 20 g felett), mérgezést még nem írtak le.
Megjegyzés: a gyermekek Lizin aminosav szükséglete 30%-al nagyobb!
Jelenleg folynak az Egészségporta Egyesület szakmai irányításával a klinikai vizsgálatok Vámospércsen és Hajdúszoboszlón a"LizinC mint étrendkiegészítő szerepe a herpeszvírus okozta megbetegedések kezelésében".Az eddigi tapasztalatok arra utalnak hogy a HSV1-HSV2 bárányhimlő és az övsömör kezelésében a LizinC hatékony.
Irodalom:
- McCune MA, Perry HO, Muller SA (1984) A visszatérő herpes simplex fertőzés kezelése L-lizin-hidrokloriddal (Treatment of recurrent herpes simplex infections with L-lysine monohydrochloride.)
- Thein DJ, Hurt WC. (1984) Lizin, mint betegség megelőző szer a visszatérő herpes simplex kezelésében (Lysine as a prophylactic agent in the treatment of recurrent herpes simplex labialis.)
- Griffith RS, Walsh EW, Myrmel KH (1987) A lizin terápia sikere a visszatérő herpes simplex fertőzés kezelésében (Success of L-lysine therapy in frequently recurrent herpes simplex infection.)
Dermatologica.; 175:183-90.
forrás: http://www.lizin.hu
Az L-lizin bizonyítottan Herpesz-Stop hatású. Vizsgálatok bizonyították hogy a herpeszvírus okozta megbetegedéseknél mint pl. övsömör, bárányhimlő, HSV1 vagy a nemi herpesznél is nagyon hatékonyan veszi fel a harcot a betegséggel.
LizinC: Az L-lizin eszenciális aminosav és a C-vitamin a csontok szilárdságát, a bőr és az érfalak feszességét meghatározó fehérje a kollagén szerkezetének kialakításában játszik döntő szerepet.
A lizinről:
Ha egy esszenciális aminosavból hiány mutatkozik, ehhez igazodik az összes többi aminosav beépülésének mértéke is. Az az aminosav amelyből a legkevesebb áll a rendelkezésre, az határolja be az összes többi aminosav beépülésének mértékét. Az aminosavak közül a lizin a legtöbb étrendben a limitáló aminosav. Az élelmiszerek hőkezelése során, a sütésnél a lizin az, amelyik leginkább átalakul. A kenyér héjának barna színét is ez a reakció okozza. Ha étrendünkben kevés a lizin, akkor a többi aminosav sem tud beépülni.A lizin gazdag forrásai a hüvelyesek és a halak. A gabona alapú étrenden élők /búza, rizs, kukorica/ lizinhiányosan étkeznek, mert ezekben kevés a lizin.
Az aminosavak tanulmányozása korszakalkotó jelentőségű a betegségek természetének kutatásában. Számos aminosav terápia járt sikerrel, többek között eredményeket értek el az öregedés késleltetése, a szívbetegségek megakadályozása, az emlékezet javítása, a depresszió és stressz leküzdése, az alvászavarok korrigálása, az ízületi gyulladások és herpesz gyógyítása, az alkoholizmus elleni harc, az allergia kezelése és a hajnövekedés serkentése terén.
A fehérjék az élőlényekben található óriásmolekulák, melyek az élő szervezetek vázát adják, és a szervezetben zajló folyamatok szabályozásában vesznek részt. A sejtekben található DNS kódolja, hogy a sejtben milyen fehérjék keletkezzenek. Ezek a fehérjék építik fel és működtetik a szervezetet, az élő rendszer a fehérjék nyelvét beszéli. Az emberi szervezet a fehérjéit 20 aminosavból rakja össze, s ezek kapcsolódási sorrendje, a molekula mérete és szerkezete teszi lehetővé, hogy az adott fehérje elláthassa feladatát. Amíg a növények képesek előállítani a számukra szükséges valamennyi aminosavat, addig az ember kilenc aminosav (valin, leucin, izoleucin, metionin, fenilalanin, triptofán, treonin, hisztidin és lizin) élőállítására nem képes, ezeket a táplálékból kell megszereznie. Ezt a kilenc aminosavat esszenciális aminosavaknak nevezzük. Amennyiben egy esszenciális aminosavból nem kapunk eleget, hiánybetegség alakul ki. A lizin (a,e-diamino-kapronsav) a 4-aminobutil oldallánca miatt a bázikus aminosavak közé sorolható hasonlóan az argininhoz és a hisztidinhez. A lizin előállítása fermentációs úton történik, az aminosavat baktériumokkal termeltetik.
A lizin hiánya csökkent fehérjeszintézist, csökkent növekedést, vírusfertőzésekre való fogékonyságot eredményez. Szélsőséges esetben a lizin hiánya a niacin (B3 vitamin) hiányához vezet, ami a pellagra nevű betegséget okozza.
A lizin nagyobb mennyiségben teljes értékű fehérjékben, tojásban, húsban, halban fordul elő. Ezen élelmiszerek fogyasztása viszont nincs hatással a herpes vírusra, mivel ezekben a lizin argininnel együtt fordul elő és az arginra szüksége van a herpes vírusnak a szaporodáshoz. Ugyanezért az argininben gazdag ételek, mint a mogyoró és más olajos magvak segítik a herpes vírus szaporodását.
Adagolás: Napi 1x2 kapszula
Tápanyag és energiatartalom 2 kapszulában:
Energiatartalom: 16,6 KJ/3,92 kcal, Fehérje: 184 mg, Aminosav (L-lizin): 714 mg, Szénhidrát: 0 mg, Zsír: 36 mg, C-vitamin: 30 mg.
Gyártó: Biobest Kft Hatvan.
Forgalmazza: Dr. Aliment Kft, Kecskemét
A szájápolás fontosságáról nem kell külön meggyőző érveket mondani. Elég ha a fogaink megőrzésére, és a leheletünk milyenségére gondolunk.
|