arcanum webáruház, webshop

Üdvözöljük!

    

Egyéb kategória

Termék kategória

Gyártó

Ismertebb márkák

Az ismertebb termékek, melyeket nálunk is megtalálhat.

Alocado, air wolf, armonia, aromax, babé, bálint, boextra, béres, bioco, bioheal, bionit, bionit, biomed, biotech, boiron, cerumen, deva, dr. chen, dr. herz, dr. czeizel, dr. organic, dr. aliment,  dr. theiss, energy, estrea, eveline, frezyderm, gere, gyógyfű, hélia, herbária, herbiotikum, holistic pharma, innopharm, interherb, jamieson, jinjang, jutavit, kék lukács, masteraid, mecsek, medicura, naturtanya, naturland, ocso, pharmadoct, pharmaforte, pharmavit, sanct bernhard, sandoz, scholl, schüssler, silanus, solio, supherb, swanson, vita crystal, vitaday, vitamin station, vitamintár, vitanorma, vitapaletta, walmark, varga, jamuna, arkocaps, bioeel, celsus, bach, dr kelen, hillvital, netamin, panarom, virde, vitaking

Akciós termékek

Angised mentol szopogató tabletta 24x
Angised mentol szopogató tabletta 24x

bruttó 1.730 Ft
AKCIÓ! - 69%
bruttó 530 Ft

További akciós termékek

Bisnode

bisnode

Kölcsönhatások

Hivatalos adatok

ogyei
     felügyeleti szerv:
Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Felhasználási feltétel (ÁFSZ)

Adatkezelési tájékoztató
Jogi nyilatkozat
Acidózis, alkalózis

Acidózis( pH 7.35 alatt)

 

Acidózisról beszélünk, ha a vér pH értéke (vegyhatása) savas irányba tolódik el. Alkalózisról pedig akkor beszélünk, ha a vér pH értéke lúgos irányba tolódik el. Anyagcsere zavar miatt keletkező vegyhatás eltéréseket orvosi nyelven metabolikusnak, a tüdő elégtelen működése miatt kialakuló pH eltolódásokat respiratórikusnak nevezik. Az acidózist a vér savtartalmának növekedése, vagy a fokozott bikarbonát-veszteség (metabolikus acidózis); illetve a gyenge tüdőműködés vagy a lassú légzés miatti széndioxid többlet (légzési acidózis) okozza.

A pH a savasság fokának mértéke. A hidrogénionok koncentrációjának mértéke jellemzi. A különböző szervek és szövetek pH tartománya eltérő, attól függően, hogy annak épp mi a feladata a szervezetben. Ott egy bizonyos optimális pH tartomány beállítására törekszik a szervezetünk.

Testnedvek

pH


Vérplazma


7,35 - 7,45


Gyomornedv


1,2 - 3,0


Bélszekrétum


8,0


Epe


7,4 - 7,7


Vizelet


4,5 - 7,5


Nyál


6,8


Ízületi folyadék


7,4 - 7,8Vegyhatás értékek


7,35 alatt a vér acidózisáról beszélünk, és 7.45 felett alkalózisról. A szervezetnek olyan mechanizmusokat kell működtetnie, mely a vér pH-t képes szűk határok között tartani. Ezeket összefoglaló néven puffer rendszereknek hívják. A szervezetünk puffer-kapacitása korlátozott. Amíg a kapacitása tart addig kompenzálja a légzésből és, -vagy emésztésből eredetű vegyhatás ingadozásokat. Ha ez már nem működik kellően, akkor jelentkeznek és érzékelhetőek lesznek a testi tünetek.
A bikarbonát puffer rendszer teszi ki a puffer kapacitás 75 %-t.  A legfontosabb fiziológiai puffer az extracelluláris HCO3/CO2 rendszer.

 


A H+ koncentráció, emelkedéses az egyensúlyt jobbra tolja el és CO2-t generál. A sav-bázis egyensúly a CO2 és aHCO3 viszonyán alapul, nem pedig az egyik komponens abszolút értéken.

Kompenzáció

Ha a vér "savassá" válik az agy légzésszabályozó központjai gyorsabb és mélyebb légvételekre serkentik a tüdőket, ami által nő a kilélegzett széndioxid mennyisége, vagyis a hidrogéntől való megszabadulás (hyperventilláció-Kussmaul).
Egyidejűleg a vesék is fokozzák a savak vizeletbe történő kiválasztását. Ha a szervezet továbbra is túl sok savat termel, mindkét mechanizmus túlterhelődhet, ami súlyos acidózishoz, majd kómához vezet.

 

A metabolikus acidózis okai:
A metabolikus acidózis akkor alakul ki, ha a szervezetben található sav mennyisége megnövekszik valamilyen savas vagy a lebontás során savassá váló anyag - például faszesz (metanol), fagyálló-folyadék vagy nagy dózisú aszpirin (acetilszalicil-sav) lebontásakor.
A metabolikus acidózis az anyagcsere rendellenességeinek következménye is lehet. A normális mennyiségű savtermelés is acidózist okozhat rendellenes veseműködés esetén, amikor a vesék nem képesek a megfelelő mennyiségű savat kiválasztani.

  • Lúgos váladék vesztése (például: hasmenés)

  • Savbevitel (pl szalicilsav tartalmú gyógyszerek, gyulladáscsökkentők)

  • Metilalkohol mérgezés

  • Alkoholizmus ( súlyos B1 vitamin hiány)

  • Éhezés
Respiratórikus acidózis :
A légzési acidózis akkor alakul ki, ha a tüdők nem képesek eltávolítani elegendő mennyiségű széndioxidot. A légcsere romlása több okból lehetséges. Csak néhány közülük: tüdővizenyő, bronchitis, asztma, tüdőgyulladás, túlzott altatószer használata, légzőközpont bénulás. A légcsere a légzőizom gyengeségéből is eredhet. Például bordatörés.

 

Az acidózis általános tünetei:
Az enyhe acidózis ugyan jellemző tüneteket okoz, mégsem gondolnak rá, mert sok minden más is okozhatja ezeket. Ilyenek: hányinger, hányás és fáradtság jelentkezik. A légzés milyensége megváltozik. Mélyebbé és gyorsabbá válik (ahogy a szervezet megpróbálja a több széndioxidot kilégzéssel kompenzálni). Ahogy az acidózis súlyosbodik, a beteg nagyon gyengének, álmosnak, esetleg zavartnak érzi magát, hányingere fokozódik. A légzési acidózis első tünetei a fejfájás és az álmosság lehetnek.

  • Kussmaul típusú légzés ( Szapora, mély ki- és belégzések sorozata.)

  • A vizelet pH savas.

  • Kálium visszatartás miatt hyperkalaemia( magas vér kálium szint) van, ami rontja a szívműködést.


  • Dehydratio alakul ki, ami kiszáradáshoz vezethet.


Az arcon észrevehető tünetek:
A bőr szürkés, sárgás, petyhüdt, száraz, korpázó és kisebb-nagyobb pattanások, vörös foltok tarkítják. Ráncok jelennek meg. A szemfehérje vöröses, mert a túlsavasodás miatti gyulladáskészség tükröződik rajta. A haj és a körmök fénytelenné válnak, töredeznek, elvékonyodnak, a fejbőr korpázik, viszket. A körmökön néhol megvastagodások, másutt gödrök keletkeznek. A haj hullani kezd, kopaszodás indul el. A haj zsírosodik. A szájszag nagyon kellemetlen lehet, ez a rosszul működő emésztőszervekben lezajló erjedési és rothadási folyamatok következménye. Reflux betegség.


A köztudatban az a felfogás terjedt el , hogy a savanyú ízű táplálék  a szervezetet savassá teszik. De ez nem igaz.  A nyelv a H+ -ionokat savanyúnak érzékeli, de ebből nem lehet levonni következtetész arra vonatkozólag, hogy a  szervezetben savasít vagy lúgosít. Attól függ, hogy a szervezet biokémiai reakcióiban miként vesz részt.


Savasítanak: gabona félék, kenyér és tésztafélék, hús és hentesáru készítmények, hal félék, hüvelyesek (kivéve:bab), tejtermékek ( kivéve kefir ami semleges), cukros üdítők.
Lúgosítanak: gyümölcs félék, margarin, zöld tea, vörösbor, citromlé.

Lúgosító étrendkiegészítők


 
Fehérje fogyasztás: Az aminosavak közül a metionin és a cisztein ként tartalmaz. E két aminosav lebontásakor kénsav keletkezik, mert a kénnek nincs egyéb módja az eliminációra. A kénsav erős sav, teljesen disszociál, vagyis a H ionok szabadon állnak rendelkezésre. A tápláléknak a fehérje tartalma ( kén tartalma miatt) felelős a savterhelésért.
A diéta, az éhezés túlsavasodásához vezet, mert ilyenkor a szervezet a zsírszövetet bontja. A zsírsavak fokozott bontásakor savas anyagcseretermékek, ketosavak keletkeznek, amelyek megterhelik a sav-bázis egyensúlyt.

A mindennapi orvosi gyakorlatban szinte csak a súlyos sav-bázis- egyensúly zavarral foglalkoznak. Amikor a pufferrendszer nem működik jól. Ugyanakkor a tömeges problémát jelentő még kompenzált acidózis időszaka nem képezi a rutinszerű orvosi vizsgálódás tárgyát. A szokásos sav-bázis- vizsgálatok során elsősorban csak a vér viszonyait tudják tanulmányozni.


Néhány példa az acidózis kialakulására

Az inzulinhiány következtében megemelkedik a vércukorszint (hiperglikémia), a sejtek nem képesek a glükóz felvételére, ellenben energiára van szükségük. Ennek következtében  megindul a zsírraktárak lebontása zsírsavakra (lipolízis) és ketontestek képződése a májban. Mivel mind a zsírsavak, mind a ketontestek savas kémhatásúak, a vért kórosan savanyúvá teszik és metabolikus acidózis alakul ki. Az acidózist a beteg a légzésével próbálja kompenzálni, így jön létre a jellegzetes Kussmaul-légzés.

További információ az elsavasodás
ról


HÍRLEVÉLGlutén gyógyszerekben    homeopátia allergia    DEPRESSZIÓ, alvászavar    schüssler alkalmazás képekkel    Terhességi vitaminok    GYÓGYNÖVÉNYEK betegségekre    Koleszterin    Beszerzése hosszadalmas    Candida diéta    ÉTREND KIEGÉSZÍTŐK    ékszer táblázat    Deva folytatás    Schüssler tünet    vitamin igény folyt    Zöldkagyló hatása    Glukózamin szulfát    MSM    KURKUMIN    Kondroitin szulfát    Édesítőszerek fajtái    Természetes antibiotikumok    szemcseppek    Ellenőrzés    Vásárlási tájékoztató    Szelén hatásai    BACH virágesszenciák    Szállítási költségek    TOJÁS, TEJ, PORATKA,MACSKA ALLERGIA    Biztonsági adatlapok    Szénanáthát kimutató teszt    Immunrendszer    Tejelválasztás    Kék Lukács termékek    Féreghajtó, féregirtó    körömvirág hatása    Termékenység    Sugárkezelés    Önvizsgálati teszt folyt    Promóciós kód    Virágesszecia folyt.    vizelet vizsgálat    Aminosavak    Ínhüvely gyulladás    Mi okoz hányingert?    allergia kezelése    Vitamin 6 hóig    Vitamin 7-12 hóig    Vitamin 1-3 éveseknek    Vitamin 4-6 éveseknek    Vitamin 7-10 éveseknek    Vitamin 11-14 éves    Vitamin 15-18 éves    Vitamin 19-50 évesek    arcüreg gyulladás    Vitamin 50 éveseknek    Vitamin terheseknek    Vitamin szoptatóknak    Vitamin fizikai munka    Vitamin stressz alatt    Vitamin dohányzóknak    Vitamin alkoholisták    Vitamin klimax alatt    Emésztés összefoglaló    Fogamzás elősegítése    Köszvény kezelése    Ajakápolás    FOGYÁSI TRÜKKÖK    Deva általános    Horoszkóp-ásványok    Mi okoz hasmenést?    Prolaktin    összetett deva spray    Ágymelegítők    bárányhimlő    Korai magömlés    GINKGO BILOBA    Bioco termékek    Hasizomerősítők    Pharmaforte termékek    Ásványi anyagok hiánya- túladagolás    Idegkárosodás ( NEUROPÁTIA )    BISNODE    SCHÜSSLER terhességben    Energy termékek    hüvelyi pH    Ránctalanítók    Arclemosó, tonik, maszk    Szemránckrémek    Bőrfeszesítő, tömörség    Növényi kivonatokkal    Arany, gyémánt, ezüst    rozacea, vitiligo, májfolt, pigment    Állati eredetű    Hidratálók    Jód pótlása    Vesekövesség    allergia egyéb szerei    Asztma kezelése    Szappanok    Körömápolás    Intim mosakodás    Visszér kezelése    Aranyér    Porcerősítők komponens    Vitamin 50 éven felül    Vitaminok férfiaknak    vitaminok cukorbetegeknek    Vitaminok felnőtteknek    Ásványi (Ca, Mg, Se, Zn)    Vas tartalmú készítmények    PATTANÁSOS BŐR    Étvágycsökkentők    Bélflóra helyreállítása    Gyomorégés    puffadás kezelése    Emésztési problémák    Hányinger csillapítása    Tejcukorérzékenység    Bőrgomba    Körömgomba    Hüvelygombásodás    Herpesz    Műfogsor ápolása    Fogínysorvadás    Fényvédelem    Torokfertőtlenítés    Diabetikus édesség    Édesítőszerek    gyógymód csípésekre ( dazázs, méh)    hüvely szárazság    klimax teszt    Lisztérzékenység    candida kimutatása    ovuláció időpontja    székletvér    drog tesztek    ételintolerancia    prosztata teszt    Húgyúti fertőzés    Fertőzőbetegségek    Ekcémás bőr    fogzás    hasfájós csecsemő kezelése    Orrjárat tisztítás    popsiápolás    fejbőrápolás, koszmo    Q10 vitaminok    Homoktövis    grapefruitmag    Sebellátás, sebkezelés lehetőségei    Tabletták hajhullásra    Fülzsír kezelése    Hialuron tartalmú    Lúgosító teák    általános erősítő    HALOLAJ    Lenmagolaj    Omega-3 gyerekeknek    fokhagyma medvehagyma    IDŐSKORI LÁTÁSROMLÁS    Műkönnyek szemszárazságra    Méregtelenítő tapaszok    Béltisztító termékek    Méregtelenítés    Béta glükán tartalmú    Paradicsom kivonat    Fűrészpálma kivonat    Progeszteron    Holt-tengeri termékek    Ásvány ékszerek 1.    Ásvány ékszerek 2 folyt.    Dr. Organic termékek    Aloe vera termékek    Narancsbőr    Psoratinex pikkelysömörre    Hair nice termékek    E recept    facebook kedvelés    ásványok tisztítása, energetizálás    Vizeletcsepegés    Böngésző folytatasa    Cigaretta terhesség alatt    Alocado termékek    Őszülés elleni    Növényi szterinek    Schüssler kereső    Hány nap múlva    Bélférgesség    Fizetési módok    személyes átvétel    megjegyzés a rendelés    Egyedi ékszerek ásványból    Viviscal hajnövesztő    gyömbér    AJÁNDÉKOKNAK VALÓ    Száraz bőr    ÍZÜLETI KRÉMEK    Homeopátia szülés    Sebgyógyulást elősegítő    Macskagyökér kivonatok    Citromfű    Melatonin    Teakészítmények    Komló    Összetett készítmények    Orbáncfű    Egyéb készítmények    Rostok    Kolosztrum    A vitamin    B vitamin csoport    C vitamin    D vitamin    E vitamin    K vitamin    ŐSZÜLÉS    Olvasnivaló    Ráncosodás    Szájápolás-homeopátia    karkötők    Meridiánok    böngésző    Változás 2013.április 1-től    Ásvány számozása 2    Acidózis, alkalózis    Terhesség, szoptatás    Betegségek lelki okai    Porcerősítés gyermekkorban    Armonia termékcsalád    Preventa víz használata    Videók    Naturalswiss termékek    Akció    Vevőszolgálat    Vitamin ajánló    Antioxidánsok    Progeszteron női    Expediáláshoz    expediáláshoz Hasmenés    Schüssler krémek    Online Patika    Köröm elváltozások    online fizetés később    Zodiákus    méhen belüli fogamzásgátló eszközök    IBS irritabilis colon szindroma    Gombafertőzés ( bőr, köröm, hüvely)    Schüssler táblázat    Akvamarin    Amazonit    Ametiszt    Vércsoport diéta    Aventurin    Hematit hatása    Gránát hatásai    Hegyikristály hatásai    Jáspis hatásai    Holdkő hatásai    Howlit hatásai    Jáde hatásai    Kalcedon hatása    Karneol hatása    Malachit hatása    Napkő hatása    Rózsakvarc hatása    Rodonit hatása    adatkezelés folytatása    dr. Matejcsik Csaba homeopata    Orrcsepp/orrspray adagolása    Inkontinencia nadrágpelenkák betét    Mol pont lista 2    Figyelmeztetések, gyógyszerkölcsönh    Bankkártya elfogadás    OPÁLÜVEG    Hisztamin intolarencia    A Lyme kór kezelése tünetei    Kálium hatása    Króm szabályozza a vércukor azintet    Teafa olaj hatásai és termékek    Gyógynövények hatásai II.    Gógynövények hatásai III.    Betegségek és kezelési lehetőségei    Nátha( orrhurut) rhinitis acuta    kakaóvaj    Aminosavak hatása    Argánolaj, jojobaolaj, szőlőmagolaj    Tesztek allergiában, gyorsan segít    mi okoz viszketést?    Gyorstesztek otthoni vizsgálathoz    Vesekárosodásra utaló tünetek    Barátcserje hatása    Kullancs okozta betegségek    Mitől puffadok?    Dr. Herz termékek    Epekövesség    gyógyító ásványok    Természetes gyógymódok:légút    Vakcinák    vakcinák 2.    vakcinák 3.    Gyomorrontás    A Folsav szerepe    Policisztás ovárium    Ebédválasztó    Vérszegénység/anaemia    Betegségek (gyakoribb)    Tünetek/panaszok    Hogyan hatnak?    Diéták betedségekben    kólika, hasfájás homeopátiás    Viselkedési zavarok homeopátiával    Magas vércukorszint, hyperglikémia    Hasnyálmirigy és feladata    Konfliktus kezelés    Pajzsmirigy túlműködés    Mellékpajzsmirigy működés    Kölcsönhatások együttszedéskor    NYOMKÖVETÉS belföld -külföld    Spirál intrauterin fogamzásgátló    Futárszolgálattal kapcsolatos infó    További kedvezménye    Arcanum patika elérhetősége    Elállás    Csomagátvétel átvételi pontokon    Hemoglobin A 1c    Magas koleszterinszint okai    Rövid jellemzés    Deva virágesszenciák    Mannóz, d-mannóz    Ételmérgezés, ételfertőzés    Zsibbadás    közérdekű információk    Csípés kezelése homeopátiával    GDPR általános    Napi szükségletek    Napi szükséglet vitaminok    Diosmin tartalmú készítmények    EKADASI    Moksadá ekadasi    Utpanná Ekadasi

SSL biztonságos vásárlás     Simple bankkártyás fizetés     Webáruház bérlés